IGUMAN MANASTIRA DEČANI SAVA JANJIĆ: NVO iz Prištine iznela teške laži i uvrede
Foto: Fonet

Albanci se ničega ne stide

IGUMAN MANASTIRA DEČANI SAVA JANJIĆ: NVO iz Prištine iznela teške laži i uvrede

Politika -

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je povodom saopštenja nevladine organizacije iz Prištine, Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koje je zatražilo istragu protiv Janjića zbog navodnih ratnih zločina, ocenio da su u pitanju "laži i uvrede".

"Povodom laži i uvreda na moj račun u nekim kosovskim medijima mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim 'Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima'", napisao je Janjić.

Prištinska nevladina organizacija je saopštila, kako prenose tamošnji mediji, da Janjića treba istražiti zbog "uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila zatočenih u manastiru Dečani", zbog čega "on snosi najveću odgovornost".

Domaći mediji prenose i da se u saopštenju koje je objavio portal Reporteri Janjić optužuje i da je omogućio da se nakon završetka ratnih dejstava Albanci u manastiru drže kao taoci, kao i da je u njemu deljeno oružje "mobilisanim Srbima".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije prethodno je saopštila da optužbe protiv igumana Janjića nemaju nikakvo utemeljenje i da su smišljene kako se "zamaskirala prava istina o ugroženosti (tog) svetog mesta".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da se takvim optužbama dodatno crta meta na čelo igumana Visokih Dečana, da se taj manastir proglašava legitimnom metom, "jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga".

"Od trenutka kada je organizacija 'Evropa nostra' svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje. Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine", navodi se u saopštenju vladine kacelarije.

Pan-evropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja "Evropa Nostra" prethodno je Zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo više negativnih reakcija u Prištini.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je u saopštenju koji su preneli domaći mediji takodje kritikovao ocene igumana da su Visoki Dečani ugroženi.

"Sada, 21 godinu od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Janjić se sada žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir, a ne sprovodi odluke Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno", navedeno je u saopštenju te organizacije koje je ;preneo Kosovo onlajn.

NVO je dodala da Dečani prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživaju ekstrateritorijalni status, uz ocenu da Janjić "pretvara manastir u ambasadu Srbije i propagandni centar".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track