ČISTKA U VLADI SRBIJE! Vučić: Ana, razjurićemo limuzina bandu!
Foto: Zoran Petrović, Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Tamara Trajković, Nemanja Nikolić

Najava predsednika srbije

ČISTKA U VLADI SRBIJE! Vučić: Ana, razjurićemo limuzina bandu!

Politika -

Koliko sutra razjurićemo, ako treba i pre izbora, sve te stručnjake kojima je najvažnije koliko će automobila da imaju, poruka je predsednika Srbije pojedinim bahatim funkcionerima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će iz Vlade, i pre novih izbora, leteti ministri koji su se bahatili kupovinom skupih automobila!

Najavljujući da od 1. septembra kreću izborne radnje u susret Skupštini SNS krajem oktobra, predsednik je poručio članstvu, a pre svega funkcionerima, da slušaju građane, koji su, kako je istakao, najvažniji, te najavio čistku u ministarstvima zbog limuzina.

- To, Ana (Brnabić, premijerka, prim. aut.), nemoj da dozvoliš...Koliko sutra, i svu tu bandu koja samo traži limuzine za sebe, razjurićemo, ako treba i pre izbora, sve te stručnjake kojima je najvažnije koliko će automobila da imaju - naglasio je predsednik.

Ko se bahati

No, ministri nam listom odgovaraju po principu „nisam ja, majke mi“, te tvrde da se ne pronalaze u ovim kritikama predsednika.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže za Kurir da se vozi u autu koji joj je pozajmio ministar policije.

- I ništa za mene nismo ni ranije, a ni sad naručivali... Mislim da je važno da inspekcije i sve druge službe koje operativno rade imaju automobile, a ministri, pa ima dovoljno automobila. A ovi što imaju vremena da misle kako bi da se voze ko zna u čemu, samo govori da su zaboravili zašto su u Vladi - rekla je ona.

Ministar bez portfelja Novica Tončev kaže da je siguran da „svako ministarstvo ponaosob svoj budžet koristi na najbolji način“.

- Razumljivo je da je u organizaciji posla potrebna i logistička podrška ili tehnička i tehnološka opremljenost i potreba za prevoznim sredstvima, odnosno automobilima. Naravno da postoje merila kako se to radi i verujem da niko u Vladi nema potrebu za bahatim i neprimerenim ponašanjem, pa čak i kada je izbor automobila u pitanju. Ja vozim sopstveni auto, a moji saradnici koriste jedno vozilo koje nam je dodeljeno, sopstvena vozila i gradski prevoz - tvrdi Tončev.

Ko je „stručnjak“

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da podržava stav da bi trebalo „razjuriti“ sve one koji se nađu na javnim funkcijama i taj status pokušaju da zloupotrebe.

- Što se tiče Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, upravo je vaš cenjeni list plasirao informacije koje ne korespondiraju sa realnošću i činjenicama prethodnih dana. Pretpostavljam da se vaše kolege nisu preterano udubljivale u materiju koja se tiče finansijskog aspekta nabavke vozila za školske uprave i inspekcije. Svakako, važno je istaći da se ovom nabavkom rešava akutni problem normalnog i bezbednog funkcionisanja školskih uprava i republičke prosvetne inspekcije, gde rade vrlo vredni, stručni i predani ljudi, posle dugog niza godina, a da je ušteda koja se očekuje u budućem ugovorenom periodu aproksimativno oko 20 miliona dinara - kaže Ružić i dodaje:

- Što se „prepoznavanja“ tiče, da se malo našalim, nemam manir da se bavim rebusima, ali svakako, ukoliko je automobil „škoda fabija“ limuzina, onda sam i ja jedan od tih „stručnjaka“.

Sirotinjski

Da Vučić sigurno nije mislio na njega, smatra i ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović.

- Moje ministarstvo ima dve „škode“, uključujući moju službenu, obe u vrlo ozbiljnim godinama, a ni od koga nisam tražio više i bolje - kratak je bio ministar.

U ovome se ne prepoznaje ni ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Naprotiv, jer ja kao ministar koristim isto službeno vozilo od 2015, „leksus“, koji je bio donacija vlade Japana za Vladu Srbije, i moje ministarstvo raspolaže veoma malim brojem vozila srednje i niže kategorije. Ništa nisam naručivala, imajući u vidu situaciju zbog pandemije, iako smatram da bi i zbog bezbednosti trebalo povremeno zameniti vozila. Jer, na kraju, to nije naše lično vlasništvo, već Vlade Srbije i ostaje na korišćenje i u budućnosti, ali u ovoj situaciji zaista smatram da to nije prioritet, te ništa nisam naručivala - kaže ona.

Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, kaže da njen resor nema ni veliki budžet.

- Mi smo ministarstvo s vrlo oskudnim budžetom, pa su nam ulaganja usmerena isključivo ka realizaciji aktivnosti ka gradovima i opštinama. Svaki veći grad u Srbiji ima veći budžet od MDULS. Jasno je onima koje je predsednik kritikovao zbog vozila. Posebno sam oprezna na temu korišćenja povlastica u ime ministarstva, nisam zbog toga na ovom mestu, već da radim isključivo u interesu građana - kaže ona.

Tomislav Momirović

Mi smo najveći, ali nisam kupio ništa

l Ministar građevinarstva Tomislav Momirović za Kurir je poručio da od momenta kada je došao na čelo tog ministarstva, nije kupljen nijedan službeni automobil.

- Koristimo resurse kojima raspolažemo na najefikasnji mogući način. Naše ministarstvo je najveće kako po broju projekata, tako i po broju zaposlenih. Apsolutno ne dozvoljavam da u mom ministarstvu postoji bilo kakvo nedomaćinsko trošenje novca i razmetanje resursima. Svi moji saradnici znaju da je, pored efikasnosti u svakodnevnom radu, vrlo važno da se svi prema novcu i resursima ponašamo domaćinski i odgovorno - istakao je.

Tomislav Momirović
foto: Kurir

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track