Najnovije vesti

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Beograd će dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština
Foto: Kurir

petar petković

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Beograd će dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština

Politika

Zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što danas iza leđa Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Aljbin Kurti, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Tome služi i Kurtijeva današnja najava da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana, čime se direktno krši, ne samo Briselski sporazum iz 2013. godine, nego i svaka mogućnost dogovora", istakao je Petković u izjavi za javnost.

Premijer privremenih prištinskih institucija Kurti izjavio je, nakon susreta sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekratara Palmerom, da na Kosovu neće biti formirana nikakava "monoetnička zajednica".

Petković je istakao da će zvanični Beograd dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovoreno pre osam godina u Briselu - kao obliku institucionalnog organizovanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa jasno utvrđenom nadležnošću, strukturom i ciljevima, koji su dodatno potvrđeni i usvojeni Sporazumom o opštim principima iz 2015.

"I tu pregovora nema", istakao je šef Kancelarije za KiM i dodao da očekuje da se Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredeli prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine.

"Kako je moguće da se postigne bilo kakav novi sporazum sa Prištinom, ako danas svedočimo otvorenom kršenju i negiranju svih do sada postignutih dogovora", upitao je Petković i dodao: "Još jednom ističem da Beograd ostaje posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, ali neće biti nemi učesnik u monologu jedne pregovaračke strane, već će dosledno, argumentovano i snažno insistirati na ispunjenu svega do sada dogovorenog, kao preduslovu daljih razgovora u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom." Prema njegovim rečima, danas je postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Kurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi i svaku mogućnost pregovora i dogovora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track