Najnovije vesti

MUTNE RADNJE UHAPŠENOG PREDSEDNIKA OPŠTINE PALILULA: Aleksandar Jovičić prljavim parama kupio i avion!?
Foto: Damir Dervišagić, Privana arhiva

saznajemo

MUTNE RADNJE UHAPŠENOG PREDSEDNIKA OPŠTINE PALILULA: Aleksandar Jovičić prljavim parama kupio i avion!?

Politika
07:23h

Policija je pretresla firmu supruge predsednika opštine Palilula "Diva furniture doo", koja se bavi uređenjem enterijera. Sumnja se da je ucenjivao investitore i da angažuju njenu firme u zamenu za građevinske olakšice

U danu kada je uhapšen Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, pored pretresa njegove porodične kuće, u kojoj je nađeno 350.000 evra, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pretresali su i firmu njegove supruge Mirjane Jovičić - "Diva furniture doo", kao i stan u kome živi njena majka.

Kako saznaje Kurir, firma Jovičićeve supruge se bavi uređenjem enterijera, pa nadležni proveravaju da li je Jovičić "sugerisao" investitorima da koriste usluge suprugine firme u zamenu za građevinske olakšice.

Aleksandar Jovičić
foto: Damir Dervišagić

Pored provere imovine prvog čoveka opštine Palilula, policija proverava i navode da Jovičić u svom vlasništvu ima i avion, tačnije sportsku letilicu.

- Policija je pretresala, pored porodičnog doma Jovičića, i firmu njegove supruge Mirjane. Firma Mirjane Jovičić se bavi uređenjem enterijera, pa postoji sumnja da su investitori ucenjivani ili da je posredi trgovina uticajem, da koriste usluge baš "Diva furniture doo"- kaže izvor Kurira iz policije. Prema podacima sa APR, firma "Diva furniture doo" iz Borče osnovana je 5. 9. 2019. i Mirjana Jovičić je jedini vlasnik.

APR
foto: Printscreen

Na njihovom Instagram profilu poređane su slike uređenja prostora, kancelarija i stanova na Dorćolu, Zvezdari, ali i Paliluli. Pod lupom nadležnih biće, navodi izvor našeg lista, sva imovina porodice Jovičić.

- Kod Jovičića je u stanu pronađeno 350.000 evra u kešu. Verovatno će biti provereni i svi računi porodice u bankama, kao i osnov sticanja nepokretnosti. Biće provereni i navodi da je Jovičić vlasnik sportske letilice - navodi izvor našeg lista.

BAHAĆENJE

Platio obuku za pilota 8.000 evra

Jovičić je obuku za pilota (u Vršcu), prema pisanju medija 2018, platio 8.000 evra. On se slikama sa treninga pohvalio na Instagramu, što je pojedine medije navelo da izvedu računicu kako je prvi čovek Palilule sa platom od 100.000 dinara mogao da plati obuku čija je cena oko 950.000 dinara. Iz njegovog kabineta su tada poručili da je suma niža - teorijski de košta 100.000 dinara i može da se plati na tri rate, dok je, za praktični deo od 500.000 dinara, Jovičić predao dokumenta u Kredi agrikol banci, kako bi uzeo potprošački kredit.

Jovičić je prošao obuku za pilota i ima dozvolu za pilotiranje. Iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva (Registar vazduhoplova), Kuriru je juče rečeno da ne postoji avion (helikopter, sportska letilica) čiji je vlasnik ili korisnik Aleksandar Jovičić. Međutim, kako objašnjava jedan od naših dobroobaveštenih izbora, gotovo nikad se letilice i ne vode na fizičko lice, niti se kupuju u kešu već na lizing kuću, mahom inostranu, preko koje se kupuje.

Jovičić, kome je određeno zadržavanje 48 sati, juče je izveden pred postupajućeg tužioca. Policija je uhapsila ukupno osam osoba koje se sumnjiče da su nezakonotim postupanjem omogućile izvođenje nelegarlnih građevinskih radova na teritoriji opštine Palilula. Jovičić i D.V, odgovorno lice za inspekcijske poslove u opštini Palilula, sumnjiče se da su učinili krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu.

ALEKSANDAR VULIN

Jovičić ostvario korist od 28,8 miliona dinara

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da je Jovičićevo hapšenje dokaz da nikog neće zaštiti "partijska knjižica". - Jovičić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje službene isprave - rekao je Vulin. Prema rečima ministra policije, sumnja se da je njihov način rada bio da stupe u kontakt sa nelegalnim investitorima, da su uzimali novac za zaštitu da im objekti neće biti rušeni i zatim unosili lažne podatke u službene isprave kako bi se objekti ozakonili. Sumnja se da je materijalna korist koju je ostvario Jovičić 28,8 miliona dinara, ali Vulin nije mogao da potvrdi informacije da je u stanu predsednik opštine Palilula pronađeno 350.000 evra. - O svemu imamo materijalno dokaze - naglasio je Vulin.

Predsednik opštine Palilula i član Predsedništva SNS osumnjičen je za nelegalnu gradnju 12 objekata na trasi metroa na Adi Huji. Sumnja se da je Jovičić uticao na D.V, a on dalje na građevinske inspektore (uhapšenje), da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekta bez građevinske dozvole na teritoriji ove opštine (u periodu od jula 2016. do novembra 2018.), i da je od investitora za ove objekte protivpravno prisvojio 28.800.000 dinara.

Šema poslovanja Jovičićeve grupe bila je da inspektori prvo protivzakonto dopuštali nelegalnu gradnju, a potom slali falsifikovani zapisnik da je objekat građen pre 2015 - pre stupanja na snagu Zakona o legalizaciji. Pomenuti zakon je menjan 2018, kada je uneta obaveza legalizacije da, bez obzira na to ima li zapisnika inspekcije, mora da proveri da li je objekat bio vidljiv na snimku pre 2015.

Kurir.rs/K.B.

štampano izdanje 5.6.2021.
foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA KUVAR! MLADI KROMPIRIĆI: Spolja hrskavi, unutra mekani

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju KUVAR: MLADI KROMPIRIĆI: Spolja hrskavi, unutra mekani. Možete ih koristiti kao prilog jelima, ali toliko su ukusni da ih, uz salatu možete servirati i kao glavno jelo!

Korak po korak: Dalgona kafa kao iz kafića - ovo je napitak koji je osvojio svet! Čekaju vas i recepti za ukusna jela od mladih krompirića kao što su: krompiri u mleku, mešana salata, file punjen maslinama i paprikama, jelo koje miriše na leto, kolač s limunom, brza torta s puškotama, knedle s makom i mnoga druga. Dobićete i savete za pripremu mladih krompirića.

poklon
foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track