PREDSEDNIK KOMENTARISAO TENZIJE U REGIONU: Samo Srbi nemaju pravo da budu Srbi
Foto: Tanjug Printscreen, Kurir Tv Printscreen

povodom različitih reagovanja u regionu

PREDSEDNIK KOMENTARISAO TENZIJE U REGIONU: Samo Srbi nemaju pravo da budu Srbi

Politika -

Ako neko misli da je moguće govoriti o poverenju, a stigmatizovati ceo narod, zaboravljajući na činjenice i uprkos činjenicama, onda tu rešenja nema, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom različitih reagovanja u regionu i podizanja tenzija posle potvrđivanja presude Ratku Mladiću i sednice SB UN.

On je ocenio i da neki sve to koriste ne da bi govorili o prošlosti, već o budućnosti u kojoj treba da bude zaustavljena Srbija.

"Za nas je važno da izvučemo pouke iz pošlosti i šta smo loše radili, ali ne treba da gazimo po srpskim žrtvama", ukazao je Vučić.

On je objasnio da ćemo poštovanjem prema sopstvenim žrtvama imati pravo da o njima govorimo, ali pokazati poštovanje i za druge žrtve.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome zašto su ove teme naišle na različita tumačenja u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci i zašto se koriste za podizanje tenzija, Vučić je rekao da je za Srbiju budućnost to koliko ima fabrika i koliko će radom da menja svoju budućnost, a ne da se bavi time koliko će nekoga da mrzi.

"Naše je da se radujemo svakoj fabrici, svakom novom zaposlenom... To je naša pobeda, kada Fišer otvori fabriku tiplova, nove fabrike u Ćupriji, Svilajncu, Rekovcu...Samo tako idemo napred", poručio je Vučić.

On se osrvrnuo na to sa kolikom mržnjom je govorio jedan učesnik iz regiona na sednici SB UN, a govorio je o našem narodu, o ljudim koji žive i u njegovoj zemlji, pitajući se šta očekivati od takvih ljudi.

"Nisu to ni bosanski ni hrvatski Srbi, već Srbi. Ovde nikada ne kazemo srpski Bošnjaci ili Hhrvati. Samo Srbi nemaju pravom da budu Srbi", ukazao je Vučić.

Poručio je da smo se borili na SB UN i da ćemo se boriti i u Briselu, a da je stalna faza da ne razmišljamo o sukobima, da odgovorimo kada treba, ali da razmišljamo kako da idemo naopred i da otvaramo fabrike.

Kritika pokazuje da je govor bio bolji nego što sam mislio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu kritike novinara Milivoja Mihajlovića da je njegovo obraćanje na sednici Saveta SB UN bio govor za unutrašnju politiku pokazuje da je u stvari njegov nastup bio bolji nego što je mogao sam da oceni.

"Ako je on bio nervozan i nasekirao se, to mi pokazuje da je nastup bio bolji nego što sam ja mogao da ocenim", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Jagodini i dodao da nije pratio šta je govorio pomoćnik direktor RTS-a.

Primetio je da obično kada sa državne televizije novinari odu u tajkunske medije oni su i najžeći kritičari, kao i da to na najbolji način govori o slobodi informisanja u našoj zemlji. Kako kaže, Olivera Kovačević koja je drugi, treći čovek te televizije, kao i Mihajlović koji je i formalno drugi, treći čovek te televizije, ništa drugo ne rade već sipaju mržnju protiv njega. Ističe da bi mu se zameralo da je ćutao da se nije borio, a pošto se borio, onda mu se zamera da je to za unutrašnu upotrebu.

"Sve što sam rekao unutra to sam rekao i pred članicama SB, pred svima i ništa ni pred kim ne krijem. Sve pred svima kažem zato što ja nemam dve politike, imam jednu politiku", kaže predsednik.

Dodaje da on nema politiku kao neki da ode u ambasadu i kažu mi ćemo Kosovo priznati samo smenite Vučića, već imam istu politiku prema Kosovu, prema Republici Srpskoj i prema fabrikama i u zemlji i u Jagodini i u svakoj ambasadi.

"Zato sam šta god o meni govorili veoma poštovan, ponekad se čak i plaše šta ću da kažem i kako ću da reagujem jer je moj jedini interes Srbija, da štitim i branim Srbiju", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track