23 GODINE OD OTMICE SRPSKIH RUDARA NA KIM: Za zločine još niko nije odgovarao, porodice vape za istinom
Foto: Profimedia

tuga

23 GODINE OD OTMICE SRPSKIH RUDARA NA KIM: Za zločine još niko nije odgovarao, porodice vape za istinom

Politika -

Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac", Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Na današnji dan, pre 23 godine u ranim jutarnjim satima oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

Oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom.

Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećaju iz Kancelarije za KiM.

Vinovnici tog zločina nisu pronađeni niti privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na KiM nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.

- Umesto istine o nestalima, mi se danas na KiM suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremist - ističu iz Kancelarije za KiM.

Poručuju da će Beograd nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

- Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu - dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track