KFOR POSTAVIO BARIKADE KOD VISOKIH DEČANA: Blokirani nezakoniti radovi na izgradnji puta pored SRPSKOG MANASTIRA (FOTO)
Foto: Profimedia

kim

KFOR POSTAVIO BARIKADE KOD VISOKIH DEČANA: Blokirani nezakoniti radovi na izgradnji puta pored SRPSKOG MANASTIRA (FOTO)

Politika -

Kfor je postavio nove barikade kod manastira Visoki Dečani kako bi srpsku svetinju zaštitio od nezakonitih radova na izgradnji puta Dečani-Plav!

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene pre nekoliko dana u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani.

- Radovi su blokirani jer nisu poštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije izvođača i to posebno u pogledu poštovanja zakona o posebnim zaštićenim područjima - navode iz Kfora i dodaju da zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koja može oštetiti istorijski ili kulturni kompleks.

Radovi u toj oblasti prema navodima Kfora biće nastavljeni nakon rešavanja tehničkih problema.

- Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na KiM i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju - navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira i insistira da se barikade u potpunosti uklone.

- Oduvek sam insistirao da se barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su kod mene u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide, kakve su bile pre, ali zbog situacije i konteksta sa manastirom rekli su mi da ih ne mogu ukloniti u potpunosti i da će postaviti neke barikade nove od drveta gde je rečeno da će saditi cveće - rekao je Ramosaj.

Vlasti lažne države Kosovo, podsetimo, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone, nastoje da izgrade put koji prolazi tik pored manastira i na taj način zapravo uzurpiraju imovinu Visokih Dečana i praktično uništavaju zaštićeno područje koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Kfor je prošlog leta takođe zaustavio radove na izgradnji spornog puta.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track