SVEČANOST: Proslava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD
Foto: Printscreen/Kurir TV

SAVEZNIŠTVO

SVEČANOST: Proslava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Politika -

Predsednik Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić bio je danas domaćin abasadpru SAD Entoniju Godfriju, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova ambasadorki Ljiljani Nikšić, predstavnicima SUBNOR-a, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca koje je predstavljao predsednik Udruženja potomak Nikole Tesle Lazar Kosanović, te potomcima Vojvode Stepe i Milunke Savić.

U prepunoj maloj sali Skupštine Srbije pred poslanicima i studentima Beogradskog Univerziteta promovisano je posebno izdanje DOBROVOLJAČKOG GLASNIKA i obeleženo je nekoliko značajnih jubileja.

Prvi u nizu 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa SRBIJE i SAD, kao i 103 godišnjica kada se na Beloj Kući u Vašingtonu u znak podrške KRALJEVINI SRBIJI zaviorila srpska zastava.

Prisutnima su se obratili predsednik parlamenta Ivica Dačić, predsednik parlamentarne grupe Skupštine Srbije za odnose sa SAD Dragan Šormaz, Ambasador Ambasadorka Ljiljana Nikšić, Lazar Kosanović predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca i potomak Nikole Tesle, pukovnik u penziji Zoltan Deni koji je sa pripadnicima svoje jedinice oborio „NEVIDLJIVI STELT BOMBARDER“ 1999. i Justina Košćal Pupin narodni poslanik i potomak Mihajla Pupina.

Promovisan je specijalni broj DOBROVOLJAČKOG GLASNIKA posvećen ovim jubilejima. Svi sagovornici su se složili da treba raditi na ponovnom uspostavljanju dobrih diplomatskih odnosa između SAD i REPUBLIKE SRBIJE koji su poljuljani devedesetih godina prošlog veka.

Uz posećanje na ogromno angažovanje predsednika SAD Vudroa Vilsona, Mihajla Pupina i Nikole Tesle 1919. prilikom teritorijalnog proširenja Kraljevine SHS doprinosu 9.000 dobrovoljaca iz SAD koji su se borili na Solunskom Frontu te savezništvu u Drugom svetskom ratu. Pukovnik Deni Zoltan je u dirljivom govoru podsetio na sve strahote bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, podvik koji je ostvario 253 Raketni divizion PVO Vojske Jugoslavije u obaranju „NEVIDLJIVOG“ te na snimljeni film sa američkim pilotom „NEVIDLJIVOG“ Dejl Zelkom sa kojim se susreo nakon rata.

Pokrenuta je inicijativa da se 28. jul dan kada je napadnuta Kraljevina Srbija bombardovanjem Kalemegdana sa četiri Austrougarska monitora 1914 i već pomenutog viorenja Srpske zastave na Beloj Kući 1918. u čast stradaloj Srbiji uvrsti u red praznika u Republici Srbiji.

Posebna čast bilo je prisustvo državnog sekretara u Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja Miodraga Kapora. Zahvalnost je upućena i g. Milanu Mirkoviću za vanredne napore uložene u objavljivanje DOBROVOLJAČKOG GLASNIKA koji je odštampan uz brojne poteškoće na 746 strana i u kome se opisuju odnosi Srba i Amerikanaca od mornara Hercegovaca na Kolumbovom brodu do Marine Avramović, umetnice koja radi u SAD i koja se nekoliko puta putem video linka obratila prisutnima u sali. Ovaj dvočasovni skup završio se pozdravom najboljih studenata Beogradskog Univerziteta rođenih 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track