BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE ZA KURIR: Dodik je za mir, nije on kao Alija i Franjo!
Foto: Kurir

Kriza u bih

BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE ZA KURIR: Dodik je za mir, nije on kao Alija i Franjo!

Politika -

Sada je moguć samo mirni razlaz ukoliko se ne nađe rešenje da svi narodi u BiH budu zadovoljni u toj državi, kaže Vladislav Jovanović

Srpski član Predstavništva BiH Milorad Dodik upozorio je da na prostoru BiH neće biti stabilnosti dok se ne naprave tri zasebne države. On smatra da je ova federalna država još jednom pokazala da ne može da funkcioniše, te da sve tri nacije moraju konačno da se izjasne da ne mogu da žive zajedno.

Nelogičnosti

- Mi, naprosto, moramo da se raziđemo i da nađemo način na koji ćemo da egzistiramo kao zasebni subjektiviteti koji će živeti u miru. To je nešto što može da da rezultat - izjavio je Dodik.

Milorad Dodik
foto: Printscreen/YouTube

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Kurir da Dodik ovim predlogom samo konstatuje nelogičnosti koje svakome bodu oči.

- On ovde nije podstrekač nestabilnosti. Ovakva Dodikova izjava posledica je vrlo nesmotrene provokacije sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, koji je svesno, slušajući svoje mentore, bacio rukavicu u lice građanima RS i praktično ih stavio u karantin. Dodik je samo povukao paralelu između situacije kada je Zapad dao pravo BiH i njenim narodima na samoopredeljenje, zato što su tvrdili da je zajednički život u bivšoj zajedničkoj državi postao nemoguć, i sadašnje situacije, kada se to isto pravo osporava unutar te nove države BiH, iznikle iz SFRJ. Zapad još nije objasnio zašto je sada zajednički život ne samo poželjan nego mora da se, pod raznim prinudama, sprovodi - objašnjava naš sagovornik.

Posledice

On napominje da se sada govori isključivo o mirnom razlazu.

- Za razliku od ratničkih izjava Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana koje su dovele do rata, sada je moguć samo mirni razlaz ukoliko se ne nađe rešenje da svi narodi u BiH budu zadovoljni u toj državi. Nisam siguran da su zapadni centri moći proračunali sve posledice Inckove riskantne politike. Oni su izabrali put razdvajanja, te Dodik po meni nije pretio, već konstatovao te posledice - zaključuje Jovanović.

Kristijan Šmit, Valentin Incko
foto: Fonet

Podsetimo, funkcionisanje BiH trenutno je u blokadi, jer predstavnici RS bojkotuju rad institucija u Sarajevu zbog skandaloznog Inckovog zakona kojim je uvedena zabrana i kažnjavanje za sve koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić obavestio je juče javnost da je ta institucija već formirala 22 predmeta na osnovu prijava za krivična dela negiranja genocida.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track