NOVA TAKTIKA IZ PRIŠTINE: Albanci se ujedinjuju da bi udarili na Srbe!
Foto: Profimedia

POLITIKA

NOVA TAKTIKA IZ PRIŠTINE: Albanci se ujedinjuju da bi udarili na Srbe!

Politika -

Iako se politički u potpunosti ne slažu, Albanci planiraju izbornu koaliciju kako bi pokušali da potuku Srpsku listu

Albanci imaju novu taktiku. Naime, albanske stranke na Kosovu planiraju da se ujedine u svim opštinama gde su Albanci manjina, zajednički izađu na predstojeće izbore i tako pokušaju da potuku Srpsku listu na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Erden Atić, koji je predložen za zajedničkog kandidata albanskih stranaka za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice, gde pretežno žive Srbi, pozvao je sve Albance na ujedinjenje uoči oktobarskih izbora.

KiM, Kosovo i Metohija, Priština
foto: Profimedia

- Pozivam i druge opštine u kojima su Albanci manjina da slede ovaj primer i ujedine se da bi na izbore izašli što jači protiv Srpske liste - poručio je Atić, kojeg su predložili pokret Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Alijansa za novo Kosovo i Vakat.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić ocenio je da je najava albanskih partija da ujedinjeni idu protiv Srpske liste "jasan signal svim našim građanima da nema mesta opuštanju, da je svaki glas od izuzetnog značaja kako bi se nastavila borba za naš narod".

Goran Rakić, Srpska lista, Kosovo
foto: Fonet

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić za Kurir poručuje da ga nimalo ne čudi što bi Albanci izašli na izbore ujedinjeni iako ne dele istu politiku.

- Jasno je da bi svi Albanci sve uradili kada je u pitanju interes. Baš zato mi moramo da pokažemo jačinu i jedinstvo koje nam je jako potrebno, imajući u vidu da sve što radimo radimo za dobrobit opstanka srpskog naroda. I politika koju naš predsednik Aleksandar Vučić vodi treba da nam pomogne da budemo odlučni u čuvanju naših domova i institucija. Mi bez Beograda teško da bismo mogli da funkcionišemo bez politike predsednika, koja je politika mira i stabilnosti - kaže Spirić.

Inače, Srpska lista je predala spisak kandidata za predsednike 11 opština i odbornike na KiM. Srpska lista ima više od 400 kandidata za odbornike skupštine u 22 opštine.

Poslali ponudu SAD šalju Avganistance u Prištinu?

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena vodi tajne razgovore sa više zemalja nego što je ranije bilo poznato u očajničkom pokušaju da osigura privremeni smeštaj za ugrožene Avganistance koji su radili za američku vladu, prenosi Rojters. Na spisku se nalazi i Kosovo, koje bi zauzvrat dobilo ekonomske i političke ustupke. Stručnjak za bezbednost Vlade Radulović za Kurir ocenjuje da je ovo nezavidna situacija za kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

- Ovo može značiti i potencijalno dalje narušavanje odnosa između Kurtija i administracije u Vašingtonu ukoliko lider Samoopredeljenja odluči da ne ispoštuje pomenute dogovore i zahteve iz Amerike i zbrine njihove avganistanske saveznike.

I. Ž./ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track