NA PALIĆU OBELEŽEN NACIONALNI PRAZNIK MAĐARA Ištvan Pastor: Nije vreme za sukobe, ne želimo da preuzimamo posao opozicije
Foto: Robert Kartali

sent ištvan

NA PALIĆU OBELEŽEN NACIONALNI PRAZNIK MAĐARA Ištvan Pastor: Nije vreme za sukobe, ne želimo da preuzimamo posao opozicije

Politika -

PALIĆ – Nacionalni praznik Mađara, Sent Ištvan ili Sveti Stefan, obeležen je juče, 14. avgusta na Paliću, na Paliću, Velikoj terasi i širokom prostoru do palićkog jezera, gde se okupio veliki broj građana Subotice, Palića i okoline. Moto ovogodišnjeg praznika Svetog Stefana je„Mađari i Evropa”.

Posetiocima proslave i gostima, obratio se Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, porukom, da „u složenim vremenima, moraju se pronaći rešenja prihvatljiva za većinu članova naše zajednice“.

„Činjenica je i to da smo, posebno u drugoj polovini poslednje decenije, paralelno sa sprovođenjem institucionalnog, socijalnog i ekonomskog razvoja, morali da se borimo za očuvanje našeg političkog legitimiteta.

U poslednjih 14 godina, saradnju sa većinom zasnivamo na međusobnom prihvatanju i poštovanju. Nisu ova vremena za konfrontaciju. Ne želimo da preuzmemo i obavljamo posao svakidašnje srpske opozicije. Nećemo menjati ovaj naš stav“, rekao je Pastor.

Naglasio je i da vreme izazova u kojem živimo upozorava, da je vreme za za gradnju savezništva, a ne suprotstavljanja.

„Jedino na taj način možemo smanjiti pritisak migranata na građane, u naseljima novokneževačke opštine. Ovde se radi o organizovanom procesu, koji od 2015. godine neprekidno pokreće najmanje sto hiljada migranata, na godišnjem nivou. Sada smo stigli do toga da, na jugu države, započne zajedničko srpsko-makedonsko-albansko čuvanje državnih granica. Ovu regionalnu saradnju smo mogli dočekati i tako, da u poslednjih pet godina naši građani duž granice, u selima između Bačkih Vinograda i Rabea, kao i u regionu između Subotice i Kanjiže, budu pod stalnom opsadom migranata.

Dok smo se suprostavljali ovakvom scenariju, stigli smo do toga, da su zaćutali svi oni koji su u procesu rešavanja migracione krize bili glasnogovornici druge mogućnosti. Rešenje ovog pitanja je naša obaveza“, rekao je predsednik SVM-a.

Naglasio je da, zbog toga, mera učešća SVM-a, u političkom životu Srbije, ni ubuduće neće biti udovoljavanje očekivanjima onih, koji od njih traže ostvarenje sopstvenih ideala slobode.

„Osnovno merilo našeg učešća u srpskom političkom životu i dalje ostaje pitanje, u kojoj meri možemo zaštiti i očuvati mađarsku zajednicu u Vojvodini, a jedan od aktuelnih problema vezan je za opstanak. Ne govorim samo o opstanku Mađara u Vojvodini, već i o opstanku nacije kao celine”, poručio je Pastor pored ostalog, u obraćanju slavljenicima i posetiocima proslave.

Rekao je i da su ponov reči Lasla Nemeta, pre 80 godina, vezane za opstanak Mađara, postale je aktuelno evropsko pitanje.

„ Moramo biti svesni, da regioni koji postoje na granici velikih imperija i različitih kultura, koje nazivaju i Srednjom Evropom, a unutar toga i mi Mađari, imamo istorijsku šansu, da na osnovu zajedničkih interesa izgradimo zajedništvo, zasnovano na nacionalnom suverenitetu i na poštovanju različitih jezičkih, kulturalnih i verskih karakteristika. Učeći na poukama iz svega, što je1930-ih godina postala tragedija Srednje Evrope, sada ovaj region ima šansu za uzdignuće. Nemojmo misliti, da se zapadni deo Evrope nesebično zalaže za ovo. Kako god da se završi velika borba za hegemoniju u svetu, male narode neće pitati, da li im se sviđa postignut rezultat”.

Naglasio je da su brze železnice, mostovi preko mora, tuneli i autoputevi, gasovodi i zajednička zaštita granica, izlazi na more i kopneni trgovački putevi, šanse za uzdizanje ovog regiona i za njegovo suprostavljanje interesima antinacionalnih snaga.

Savez vojvođanskih Mađara, strateški partner Fides-a, smatra, da Viktor Orban, premijer Mađarske, ima neprikosnovane zasluge u ponovnom ujedinjenju naroda Svetog Stefana i u izgradnji njene svesti kao nacije, kaže Pastor.

„Naše gledište, nije gledište iz Mađarske. Za nas političke borbe unutar Mađarske, imaju drugačije značenje. Naše zaleđe je jaka Mađarska. Za nas to nije samo emocionalno pitanje, to je naš društveni interes koji pretvaramo u politiku očuvanja naše zajednice.“

„Sveti Stefan je stvorio državu i otadžbinu. Milioni Mađara su dali doprinos da ona i dan danas postoji. Razdvojeno, a od 2010. godine u političko-kulturološkom smislu, ponovo zajedno. Možda se ne slažemo u svemu, ali se lažemo da u partnerstvu i savezu doprinesemo ostvarenju osnovnog cilja, da ovaj zgaženi, osuđeni, eksploatisani, spaljeni deo Evrope, uključujući i našu domovinu i matičnu državu, više ne bude sluga, već partner zapadnom delu Evrope. Mi, a pod ovim moramo misliti na region, trebamo istrajati u ovome sve dok ne pobede strukturne snage u Evropi, stvorivši Evropu ravnopravnih nacija“.

(Kurir.rs/N.H. Foto: Robert Kartali) objavljene sve fotke na fejsbuku predsednika SVM/a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track