Najnovije vesti

SMENA MILORADA DODIKA IZAZVALA BI VELIKE POTRESE U BIH! Ivica Dačić: Jasne su crvene linije ispod kojih Srbija neće ići! KURIR TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

KURIR TELEVIZIJA

SMENA MILORADA DODIKA IZAZVALA BI VELIKE POTRESE U BIH! Ivica Dačić: Jasne su crvene linije ispod kojih Srbija neće ići! KURIR TV

Politika
23:01h

Kakva je sudbina Srbije na putu ka Evropskoj uniji, da li je entuzijazam izgubljen? Kakvu kampanju započinje Priština nakon isteka moratorijuma Vašingtonskog sporazuma? Da li Kristijan Šmit ima ovlašćenje da smeni Milorada Dodika?

Gosti današnjeg 'Usijanja dana' su Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS Milisav Paić, diplomata.

Ivica Dačić rekao je da su jasne crvene linije ispod kojih Srbija neće ići kada je reč o eventualnoj smeni Milorada Dodika i da bi njegova smena bio veliki udar na BiH.

Govoreći o prijemu novih članova u EU, Dačić je podsetio da će Češka predsedavati Unijom i ona će insistirati na datumu za Srbiju i naglasio da se Srbija svakih šest meseci nalazi pred ispitom. Dačić je takođe rekao da se Nemačka politička slika u poslednjih nekoliko meseci promenila i da je važno da sve zemlje osluškuju šta kaže Nemačka.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Diplomata Milisav Paić je rekao da je albanska strana sve vreme pokušava da izdejstvuje nova priznanja, ali je pitanje da li Priština ima kredibilitet da ozbiljno utiče na priznanja.

SAD je pokazala da nije sila koja je bila 2008. godine i zato Srbija mora da deluje u pravcu opozivanja nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je Paić.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Ivica Dačić je podsetio da Priđština nije poštovala sporazum u Vašingtonu. On je rekao da će Priština posle povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od strane 19 zemalja jako teško moći da računa na prijem u Unesko i Interpol. Dačić je rekao da je Srbiji potrebno glasanje protiv Kosova.

Mi smo radili pod velikim pritiskom i izvojevali smo veliku diplomatsku pobedu, rekao je Dačić.

Kad je reč o Savetu Evrope, Daćić je rekao da je u Evropi za Srbiju najteža situacija, ali da će naša zemlja raditi na sprečavanju prijema Prištine.

Dačić je rekao da Kristijan Šmi raspolaže sa tzv. Bonskim ovlašćenjima u BiH iako nije dobio odobrenje u savetu bezbednosti UN.

Ono što je Džaferović tražio je startni pištolj za destabilizaciju Bosne, rekao je Dačić i izrazio uverenje da Šmit to neće dozvoliti.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Paić se složio da bi smena Dodika izazvala veliku destabilizaciju u Bosni i da Šmit bi se tepko usudio da ide na doslednu primenu Inckovih zakona jer bi došlo do velikih potresa u BiH. On je dodao da je Inckov zakon o navodnom genocidu u Srebrenici više usmeren protiv Srbije nego prema BiH.

DIPLOMATA MILISAV PAIĆ U USIJANJU DANA: Pitanje je da Priština ima kredibilitet da utiče na ozbiljna priznanja tzv. Kosova
03:26

DIPLOMATA MILISAV PAIĆ U USIJANJU DANA: Pitanje je da Priština ima kredibilitet da utiče na ozbiljna priznanja tzv. Kosova

Govoreči o izbeglicama iz Avganistana, Dačić je rekao da ne veruje u veliki priliv izbeglica.

DODIK ODBIO DA ŠMITU DA LEGITIMITET

U Sloveniji je počeo 16. Bledski strateški forum posvećen razgovorima o budućnosti EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio na prvom liderskom panelu pod nazivom "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati", kao predstavnik jedine zemlje koja nije članica Evropske unije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zbog visokog predsednika Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje, nije otputovao u Sloveniju, tvrdeći da bi svojim dolaskom Kristijanu Šmitu dao legitimet.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja