MILOŠEVIĆEV SUPERTAJNI PLAN ZA BEKSTVO! Pred stražom pio lekove, a onda UZIMAO SKRIVENE PILULE! Hteo u RUSIJU, ali platio životom!
Foto: AP Peter Dejong, Profimedia

TAJNA ĆELIJE E04

MILOŠEVIĆEV SUPERTAJNI PLAN ZA BEKSTVO! Pred stražom pio lekove, a onda UZIMAO SKRIVENE PILULE! Hteo u RUSIJU, ali platio životom!

Politika -

U ćeliji bivšeg predsednika nekoliko meseci pre smrti nađena kutija spornog leka. Umro je u snu, a nakon analiza zaključeno da je reč o prirodnoj smrti, navodi nekadašnja portparolka Haškog tribunala Florans Artman

Nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je u haškom pritvoru na svoju ruku uzimao lek kojim je neutralisao dejstvo lekova protiv hipertenzije, koje je morao da pije pred čuvarima! On je u samoj završnici sudskog procesa radio sve kako bi otišao u Rusiju na lečenje, gde je živeo deo njegove porodice.

To je u svojoj knjizi "Mir i kazna" svojevremeno otkrila nekadašnja portparolka Haškog tribunala Florans Artman.

Umro u snu

- U subotu 11. marta 2006, pre nego što je Bulatović (bivši crnogorski predsednik Momir Bulatović, prim. nov.) uspeo da zauzme mesto u sudnici namenjeno za svedoke, Milošević je pronađen mrtav u ćeliji E04 pritvorske jedinice Tribunala. Milošević nije izmakao svojim sudijama, već presudi - navela je Artmanova i dodala:

Presuda, Ante Gotovina, Florans Artman, Velike Sile

- Pošto je doživeo srčani napad oko 07.45 č, Milošević je očigledno umro u snu. U utorak pred smrt, Milošević je dobio izveštaj Tribunala sa rezultatima analiza krvi u kojima ga optužuju da je na svoju ruku uzimao "rifampicin", antibiotik čiji je propratni efekat da neutrališe dejstvo lekova protiv visokog krvnog pritiska, od kojeg je patio. Jedna kutija tog antibiotika, proizvedena u Srbiji, pronađena je početkom godine među njegovim stvarima u pritvorskoj jedinici. Uoči njegove smrti, u petak, 10. marta, Milošević je svom pravnom asistentu Zdenku Tomanoviću predao pismo upućeno ruskim vlastima u kojem kaže da mu preti opasnost da bude otrovan. Kao dokaz, on navodi rezultate analiza koji otkrivaju prisustvo velike doze antibiotika koji se obično koristi za lečenje lepre ili tuberkuloze "rifampicina". Pošto autopsija i toksikološke analize nisu dokazale prisustvo sumnjivih supstanci, Tribunal zaključuje da je reč o prirodnoj smrti.

Slobodan Milosevic
foto: Profimedia

Radio na svoju štetu

Armanova tvrdi da Milošević nije oklevao da više puta dovede svoj život u opasnost.

- Iz drugih, ranije izvršenih analiza se vidi da on nije uzimao lekove koji su mu bili prepisani protiv hipertenzije, a onda, prisiljen da ih popije pred čuvarem, on je sebi nabavljao "rifampicin" kako bi neustralisao njihovo dejstvo. Ovaj antibiotik, koji se ne koristi često, ipak je bio poznat po tome što ne ostavlja nikakav trag u krvi, samo dva ili tri sata po uzimanju. Milošević je već više meseci koristio svoje zdravstveno stanje kako bi ubedio sudije da mu dozvole da ode na lečenje u Rusiji, tamo gde su živeli njegova supruga, njegov sin i njegov brat. Sudije su odbacivale njegove zahteve. Kako se proces bližio kraju, Milošević je očajnički tražio izlaz pre konačne presude.

Miloševićevo prvo pojavljivanje u haškoj sudnici

Ohol i arogantan, Sadam Husein ga oponašao

Sadam Husein
foto: Profimedia

Artmanova u knjizi detaljno opisuje i prvo pojavljivanje Miloševića pred haškim sudom 3. jula 2001. Ona ističe da "prvi put u istoriji, jednom bivšem šefu države se sudi pred jednim međunarodnim sudom zbog njegove zločinačke politike".

- Na stotine raznih televizija su došle da zabeleže ovaj istorijski trenutak. One ne nailaze na čoveka koji deluje utučeno, čoveka kojeg je stigla njegova najmračnija prošlost. Ovaj čovek ne pokazuje ni najmanji znak uvažavanja. On javno nosi kravatu s bojama srpske zastave, sa istim gordim stavom šefa države. Ohol i arogantan. U četvrtak 1. jula 2004. Sadam Husein usvaja isti stav prilikom svog prvog pojavljivanja pred specijalnim iračkim sudom. Izgleda da se diktatori ne boje suočenja s pravdom. Oni je odbacuju, mašu poricanjem kao jedinom istinom - navela je ona.

Podseća da je Milošević na tom prvom pojavljivanju pred sudom rekao da ne priznaje sud, da je Tribunal nezakonit, lažan... Zasedanje je stoga trajalo svega 12 minuta.

- Vrativši se u pritvorsku jedinicu, on se raspituje za utiske koje je ostavio svojim nastupom. Timu Mekfejdenu, koji upravlja zatvorom, on kaže: "Dobro je prošlo, zar ne?" - otkrila je Artmanova.

Izručenje Hagu

Olbrajtova prva čestitala

Medlin Olbrajt
foto: AP

Milošević je Hagu izručen 28. juna 2001, a kako otkriva Artmanova u knjizi, prva koja je haškoj tužiteljki Karli del Ponte čestitala na ovome bila je tadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt:

- Karla del Ponte se vratila kući kad joj je u 1.30 č 29. juna zazvonio telefon. "Misija ispunjena", rekao joj je njen saradnik. Milošević je upravo stigao u zatvorski centar u Sheveningenu, gde se nalazi pritvorska jedinica Tribunala. Čitave noći je zvonio telefon. Madlen Olbrajt je prva čestitala Karli del Ponte.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track