03:59

DRECUN: Priština je još 2018. počela da krši dogovor

kurir televizijA

EVROPSKO LICEMERJE! TENZIJE NA KOSMETU! Drecun: Postoji plan Prištine da uspostavi punu kontrolu na severu Kosova i Metohije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, kao i hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu ili to više nije slučaj, i kada će biti formirana Zajednica srpski opština (ZSO).

Aleksandar Vučić je poručio da je odbio kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju. On je pozvao Evropsku uniju da utiče na Prištinu da bez odlaganja ukine presudu na dve godine zatvora poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, jer to smatra sledećim mogućim razlogom za veliku krizu.

Da li se Srbija nalazi pred diplomatskim i bezbednosnim izazovom? Zašto se od Srbije traži kompromis za bezpravne i kriminalne akcije prištinske strane?

Gosti “Usijanja” su Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju i Dušan Janjić politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose.

Usijanje dana
foto: Kurir Televizija

Drecun je rekao da Kurtiju treba jak politički poen uoči izbora na Kosovo i Metohiji.

"Ovo je jasan politički cilj ali potpuno nepotreban", rekao je Drecun i dodao da se EU pravi kao da problem ne postoji.

"Sve ukazuje na to da je Prištini namerno trebao incident jer je problem sa tablicama mogao biti rešen. Priština na ovaj način ponovo pokušava da provocira Srbiju", rekao je Drecun.

Janjić je rekao da je ovo Kurtijev očajnički potez pred izbore.

03:03

JANJIĆ: Ovo je Kurtijev očajnički potez pred lokalne izbore

"Nastupila je kriza u kojoj se Miroslav Lajčak ne snalazi. Kvinta kreira novu realnost i reakcija predsednika Srbije i Saveta je potpuno u redu", rekao je Janjić.

Usijanje dana
foto: Kurir Televizija

Drecun je naglasio da je Lajčak rekao da njegov mandat treba da rezultira priznanjem Kosova i Kurti je to mogao da doživi sano kao ohrabrenje.

"Postoji plan da Priština želi da uspostavi punu kontrolu na severu Kosova i Metohije i korak po korak uspostavi kontrolu na celoj teritoriji pokrajine", rekao je Drecun.

On je istakao da Kfor i Euleks moraju da spreče incidentne situacije i da Srbija traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova i Metohije.

"Ako bi se desio pokušaj da Priština ugrozi Srbe a Kfor ne reagije mi to ne bismo dozvolili. Ovo nije pretnja nego preventivno upozorenje Prištini. Srbija neće sedeti skrštenih ruku, jer je Kurti zainteresovan za eskalaciju. Ako Kfor ne zaustavi takvu eskalaciju, Srbija će reagovati", naglasio je Drecun.

Usijanje dana
foto: Kurir Televizija

- Srpski narod nikada neće prihvatiti da Priština prisvoji sever Kosmeta. Mi šaljemo upozorabajuću poruku da niko ne rešava nasilno situaciju u pokrajini -. rekao je Drecun.

Janjić je rekao da je administraciji SAD trenutno Bosna prioritet i da je cilj NATO da BiH bude nova članica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track