03:24

BALŠA BOŽOVIĆ O 5. OKTOBRU: Ponosan sam što sam učestvovao u tako velikom datumu! Rekao gde vidi Srbiju u budućnosti

kurir televizija

VUČIĆ JEDINI POSLE 5. OKTOBRA IMA SNAGU DA PROMENI SRBIJU: Još se nismo jasno opredelili da li želimo na zapad ili na istok

Politika -

Predsednik Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balša Božović smatra da se Srbija posle 5. oktobra nije jasno opredelila da li želi da ide na Zapad.

Balša Božović
foto: Kurir televizija

- 5. oktobra sam bio ispred Skupštine Srbije kao gimnazijalac, ostale su mi te slike, ponosan sam što sam bio i što sam učestvovao sa prijateljima i porodicom. Mnogo više smo očekivali nego što smo dobili, ali mislim da treba biti zadovoljan, treba izvući pouke i nastaviti dalje. Zbog dve stvari je 5. oktobar važan. To je nenasilna društvena promena i sa druge strane (premijer Srbije) Zoran Đinđić je pokrenuo novi kurs zemlje ka zapadu. Taj kurs je negde zamrznut onog momenta kad je Đinđić ubijen, a kasnije (Boris) Tadić nije imao dovoljnu podršku u parlamentu. Ispada da jedini koji je imao šansu da stvari zaista brzo promeni jeste Aleksandar Vučić koji danas ima stopostotnu podršku parlamenta. Meni je krivo što danas dolazimo u situaciju da će u budućnosti retko koji političar imati takvu podršku - rekao je nekadašnji šef poslaničkog kluba Demokratske stranke u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Balša Božović
foto: Kurir televizija

Božović se osvrnuo i na opoziciju i budućnost Srbije.

- Vidite koliko je ljudi izašto iz Srbij od 2000. godine. U poslednjih devet godina Srbija nije napravila krupne korake ka EU. Od 5. oktobra pa do danas ostaje to da Srbija mora da se opredeli da li će ići na zapad ili na istok. Mislim da je veoma važno i bitno da Srbija ima snagu koja je zrela, da imamo najbolje odnose u regionu i da prestanemo da budemo nacionalistička politička skupina. Nisam tačno siguran da li današnja omladina zna važnost 5. oktobra. Smatram da je Srbiji mesto na zapadu. Ne poznajem nikoga ko je otišao da živi u Rusiji. Čini mi se često da opozicija danas ne želi da bude opozicija već vlast. Da bi demokratija postojala, mora da postoji vlast i opozicija koja će kontrolisati vlast. Tog 14. septembra 2000. godine imali smo opoziciju koja je uspela u određenim segmentima kontroliše vlast. Mislim da danas nije tako. Prava opozicija mora da bude opozicija kursu zemlje - navodi Božović.

Pogledajte u narednim prilozima šta su povodom 5. oktobra imali da kažu jedan od nekadašnjih lidera opozicije Velimir Ilić i tadašnji funkcioner demokrata Dragan Šutanovac:

00:18

DRAGAN ŠUTANOVAC: Sve ono što je danas DOBRO, zasluga je 5. oktobra

04:12

Velimir Ilić, predvodnik građana 5. oktobra

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:36

Đorđe Milićević o 5. oktobru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track