Najnovije vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ LJUBLJANE: Ne možemo da računamo na sigurnost u okruženju! Ovo izgleda kao veća od svih kriza
Foto: screenshot pink tv

dvodnevna poseta sloveniji

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ LJUBLJANE: Ne možemo da računamo na sigurnost u okruženju! Ovo izgleda kao veća od svih kriza

Politika
22:01h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra boravi u Sloveniji.

Vučić se večeras obratio posle Samita lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP) u Ljubljani.

"Snaga Evropske narodne partije je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi posle ovih izbora u Nemačkoj. Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, najistočnija narodna partija na vlasti. Uprkos drugom mestu na nemačkim izborima, Narodna partija je i dalje najveća u Evropi. Uvek je važno šta razgovarate na ovom skupu", počeo je Vučić.

Govoreći o Samitu, predsednik je rekao:

"Ni u čemu se nismo saglasili sa oba albanska predstavnika. Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije".

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Vučić je upozorio i na ogroman skok cene energenata.

"Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje za sebe. Do energetske krize dolazi zbog karbon taksi i uvođenja zelene energije".

"Građani Srbije ne treba da brinu, obezbedićemo im tople domove. Imaćemo dovoljno i struje i gasa. Imaćemo više nego mnogi drugi u Evropi. Svakako će biti teško, ali borićemo se. Ne pamtim da smo se suočavali sa nečim ovako teškim, a setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A ovo izgleda teže nego sve ostale krize".

"Na Samitu sam saznao da je slovenačka delegacija predložila da do 2030. sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU. Mislim da to neće biti prihvaćeno. Ima više zemalja, ali tri snažne su baš protiv toga. Nemam iluzija po pitanju brzog ulaska u EU. Za nas je važno da budemo na evropskom putu. 62 odsto naše trgovine je sa njima, 67 odsto izvoza... Mi moramo da vodimo računa o sebi".

"Srbija je najspremnija za EU od svih sa Zapadnog Balkana, ali to je sada političko pitanje. Građani Srbije znaju, ne žele da se kvare odnosi ni sa Rusijom ni sa Kinom".

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Vraćajući se na proširenje EU na Zapadni Balkan, Vučić je rekao:

"Mislim da ni oni nisu sigurni šta da rade, da u EU ima više škola mišljenja. Što se klastera tiče, prihvatili smo sve i radili na tome. A kakav će njihov odnos biti prema nama? To ne možete da promenite. Koncentrišemo se na ono što možemo da uradimo".

"Siguran sam da će sutra Evropljanima svih nas i naših svađa biti preko glave. Nemam prevelika očekivanja, ali sam siguran da ćemo poslati pozitivnu poruku".

Vučić je najavio da će sutra od Micotakisa tražiti potvrdu da Grčka neće priznati Kosovo.

"Ako bude problema sa strujom, nema izvoza! Pa nek pišu Vodovodu, neka pišu i meni, svejedno, rezultat će biti isti - građani Srbije će imati tople domove".

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Upitan oko "pandorinih papira", Vučić je rekao:

"Kako će da me nađu kad nemam nigde nijedan račun, osim onog koji moram da imam, kao i svi vi. Nemam pare, nemam računa. Na moju sreću, mene te stvari ne utiču. Kad ste čisti, onda vas ne dotiče. To su uobičajeni politički napadi, kao i na Putina o kome je najviše tu napisano".

"Hrvatski mediji su me proglasili za saradnika i prijatelja Babiša. Pobrkali su sa Babićem. Babiš je češki premijer koji mi i jeste prijatelj".

Govoreći o napadu pojedinih medija koji tvrde da je bio pijan od sreće u vreme Đinđićevog ubistva, predsednik je podsetio:

"Godine 2012, 2013, 2014. su svakog dana pričali da ćemo da pustimo Zvezdana Jovanovića".

Vučić je rekao da nije tačno da se radovao kad je ubijen Zoran Đinđić i da je dokaz te tvrdnje njegov razgovor sa predsednikom SRS Vojislavom Šešeljem. Lider SRS Vojislav Šešelj je u tom razgovoru izjavio jednu rečenicu na osnovu koje se može zaključiti da on (Šešelj) nije tugovao zbog ubistva Đinđića."Iz poštovanja prema predsedniku stranke čiji sam bio član, neću otkriti šta sam odgovorio", rekao je Vučić, ali dodao da je taj razgovor sniman i da snimak postoji.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

A onda je doneo jednu lepu vest:

"Uspeli smo da obezbedimo prvih 500 doza tog leka protiv korone i dali Agenciji na ispitivanje. Nadam se da ćemo da spasimo 200-300 života, pa da nabavljamo dalje".

O slučaju Jovanjica i optuženom Koluviji, Vučić kaže:

"Nemamo šta drugo da radimo nego da motamo travu. Nikad ga nisam ni video ni čuo u životu".

"Dve godine svakog dana je vođena kampanja neistina. On (Koluvija) danas bi bio slobodan kao ptica da je pristao da laže. Više puta sam rekao da ću rado ići na poligraf, a oni koji su isto govorili, u poslednjem trenutku su odustajali".

"Nemoćni su, nemaju ozbiljne argumente, ne znaju šta će sa sobom pa lažu. Nije lako to izdržati, ali moramo da istrpimo, da guramo napred i gradimo zemlju".

Vesna Pešić je optužila Vučića da mrzi 5. oktobar niti promene.

"Ne mrzim nikog, čak ni one koji svakodnevno izgovaraju gadosti o mojoj porodici. Nemam vremena da mrzim. Bavim se snovima i gledam u budućnost".

"Moj odnos prema 5. oktobru je racionalan. Bilo je mnogo užasnih grešaka pre 5. oktobra, mnogo ljudi je izgubilo živote, ali od 5. oktobra je krenula nebriga za nacionalne interese i ljude, gledalo se samo kako da se napune džepovi".

Ranije danas, predsednik Srbije se sreo sa Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u BiH i predsednikom HDZ BiH, i bivšim premijerom Bugarske Bojkom Borisovim. Vučić će sutra učestvovati na Samitu EU - Zapadni Baljan na Brdu kod Kranja, a razgovaraće i sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom...

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track