Najnovije vesti

OTKRIVENO: Evo šta piše u Deklaraciji koja će biti usvojena danas na Samitu EU i Zapadnog Balkana
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Dokument koji je uzburkao Evropu i region

OTKRIVENO: Evo šta piše u Deklaraciji koja će biti usvojena danas na Samitu EU i Zapadnog Balkana

Politika

Dokument koji je prethodnih dana uzburkao Evropu i region, a koji će danas biti usvojen na Samitu EU o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, ima 29 tačaka. Prvom je potvrđena nedvosmislena strategija proširenja, a malo iznenađenje je stavka broj tri.

Iako je ranije bilo objavljeno da se podrška EU neće naći na stolu pred liderima regiona, ipak se desilo suprotno.

Upavo time i počinje nacrt dokumenta, prenose beogradski mediji. U prvoj tački Brisel daje "nedvosmislenu podršku" evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pozdravlja "posvećenost partnera iz Zapadnog Balkana evrospkoj perspektivi", i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijski izbor.

- EU ponovno potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni BAlkan postigao. Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica - navodi se u prvoj tački.

Iznenađenje je, međutim, tačka broj 3, koja se tiče toga EU želi da partneri iz Zapadnog Balkana pričaju o njoj.

- EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznate i prenošene u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera - piše u ovoj stavki.

Takođe, među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6., je ona koja se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi pod palicom Evropske Unije.

- Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske Unije za dijalog između Beogarad i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta - navodi se u dokumentu.

Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije vursa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.

Ukazuje se na sredstva u iznosu od 30 miliona evra u narednih sedam godina na ime Zelene agende, od kojih će devet milijardi biti kroz grantove a 20 milijardi kroz investicije.

Podseća i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da će se povezati sa jedinstvenim tržištem EU.

Dokument donosi i novine, i to pokretanje nove agende koje se tiče obrazovanja i pružanje podrške mladima.

- Danas je pokrenuta namenska agenda za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu “Agenda inovacija za Zapadni Balkan”. Promovisaće naučnu izuzetnost, kao i reformu obrazovnih sistema u regionu, stvariti dalje mogućnosti za mlade i sprečiti odliv mozgova. Veselimo se brzoj primeni ovog Akcijskog plana - navodi se u tački 18.

U poslednje tri tačke EU iskazuje spremnost da oživi politički dijalog u regionu, najavljuje da će sledeći Samit biti održan 2022. godine, i poziva partnere iz Zapadnog Balkana da se usaglase sa tačkama.

- EU i Zapadni EU i Zapadni Balkan moraju da sarađuju ​​kako bi se suočili sa zadacima definisanja generacije. Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna – zaštita građana i sloboda, razvoj snažne privredne baze, napredovanje u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavini prava, poštena i socijalna Europa, jačanje otpornosti Evrope, kao i vodeću globalnu ulogu Evrope - navedeno je u tački 28.

Ostaje da se vidi i da li će neke od ovih talaka biti izmenjene, mada se do sada nije desilo da se izmene tačke oko kojih su se prethodno svih 27 zemalja članica usaglasile.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja