01:08

BALŠA BOŽOVIĆ: Mural Mladiću je UVREDA za grad!

KUKAVICA ILI HEROJ?

OKRŠAJ UŽIVO! ZA BALŠU BOŽOVIĆA MURAL MLADIĆU UVREDA ZA GRAD! Advokat generala tvrdi: OVO JE JEFTINI PERFORMANS

Politika -

Uništen, pa očišćen. Oko njega su se okupljali, zbog njega razdvajali i svađali. Mural generalu Ratku Mladiću u samom centru Beograda, u Njegoševoj ulici, već dva dana izaziva polemisanje, ali i nasilje.

Gosti "Usijanja" su Branko Lukić, advokat generala Ratka Mladića i Balša Božović predsednik Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije.

Oni će dati odgovor na pitanje šta se krije iza napada na mural koji je nacrtan pre četiri meseca? Koga je štitila srpska policaja?

"Mural je smetao od prvog dana na šta smo mi ukazivali. Smetao je jer je uvreda za ovaj grad, nekoliko puta je pokušan da se uništi, a na kraju su oni koji su sprečili da mu se priđe dobili su javnu podršku države", rekao je Božović koji je naglasio da Mladića ne smatra generalom, nego sramotom za naš narod.

Ratko Mladić, Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Lukić kaže da je ovo jeftini performans.

"Vezano je za 9. novembar, borbu protiv fašizma. Nepravedno je napadati Mladića, generala čiji je otac poginuo od fašista. Mladić je bio antifašista, ovo je sve poslužilo u svrhu da se pokaže da je Srbija fašistička", rekao je Mladićev advokat.

Ratko Mladić, Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV, Ana Paunković

Ne mogu da napadaju Mladića, pa napaduju mural, smatra on.

Božović kaže da osuđuje sve ratne zločince.

"Sramota je da stavljamo jednog zlikovca. Zašto ne stavimo generala Mišića koji je pravi general. Zašto ne stavimo Teslu ili Koču Popovića, koji se borio protiv fašizma? Ova vlast je uradila mnogo na glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca", navodi Božović i kaže da se ista stvar dešava u BiH i Hrvatskoj i čitavom regionu.

Ratko Mladić, Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Lukić smatra da su napadi na Srbiju aktuelni jer žele da unište zemlju pred izbore.

"Krajnji cilj je oslabiti Rusiju. Američki interes sigurno nije sigurna Srbija. Američka ambasada nam deli lekciju. Zašto nema Amerikanaca ratnih zločinaca? Jer niko ne sme da im sudi. Sklopili su bilateralne dogovore da niko ne sme da uhapsi i sudi Amerikancima", kaže Lukić.

01:14

ADVOKAT RATKA MLADIĆA O POZADINI BORBE ZA MURAL: Evo šta je krajnji cilj

Božović ocenjuje da nije pristalica teorija zavera, te da tek očekuje odjek evropske zajednice na ovu temu.

Lukić navodi da je srpsko društvo prošlo kroz mnogo toga, da vidi remetilački faktor koji ruši Srbiju.

"Vi ne idete na pomirenje, već protiv njega. Vi ste jedan neznalica i ispadate smešni", poručio je advokat Božoviću.

Ratko Mladić, Mural
foto: Stefan Stojanović

Lukić kaže da je za njega Mladić predstavlja čast srpskog oficira, dok ej za Božovića on kukavica i najtamnija ličnost u istoriji naroda.

Da podsetimo, grupa građana okupila se sinoć na neprijavljenom javnom okupljanju ispred Doma sindikata u centru Beograda u znak podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović koje je policija juče privela zbog bacanja jaja na mural.

Predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović, koji je preko murala Ratku Mladiću bacio kantu kreča rekao je da se kaje što tako nešto nije urađeno ranije.

Nešto posle 13 časova grupa mladića okupila se i izašla da očisti mural.

Grupa građana okupila se sinoć na neprijavljenom javnom okupljanju ispred Doma sindikata u centru Beograda u znak podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović koje je policija juče privela zbog bacanja jaja na mural.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:01

BITKA ZA MURAL: Tenzije zbog Ratka Mladića ne prestaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track