01:47

SVETSKI DAN OBOLELIH OD RETKIH TUMORA: Dijagnostika i lečenje su problem

Svetski dan obolelih od retkih tumora

OD OVIH TUMORA GODIŠNJE OBOLI DO 100 LJUDI: Godinama pokušavaju da shvate šta im se dešava, a kad saznaju ČESTO BUDE KASNO

Društvo -

Iako neuroendokrini sistem ne možemo da vidimo i nismo svesni ni njegovog postojanja, to ne umanjuje činjenicu da je zaslužan za funkcionisanje našeg organizma. U slučaju da se rad neuroendokrinih ćelija poremeti, dobijamo retke tumore na koje upozoravamo na Svetski dan obolelih od neuroendokrinih (NET) tumora.

Gordana Ajzenberg, zastupnica Udruženja pacijenata sa retkim tumorima za Kurir televiziju kaže da su problematični i dijagnostika i lečenje.

"Od ovih tumora godišnje oboli između 80 i 100 ljudi. Vidite koliko je to retko u odnosu na rak dojke ili šećernu bolest. Terapija je uvek problem, zavisi od faze bolesti i mesta gde je lociran jer može da se pojavi na svim organima. Lekova nema za sve tipove", objašnjava Ajzenberg.

Ona kao problem ističe i to što za put od prvih simptoma do dijagnoze nekad prođe i nekoliko godina.

"Tumori se sporo razvijaju, daju atipične simptome nalik drugim oboljenjima, pa i lekari daju pogrešne dijagnoze", zaključila je ona.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:45

NEMA ČEKANJA! RAK JE IZLEČIV AKO SE OTKRIJE NA VREME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track