ISPRED MLADIĆEVOG MURALA Podignut transparent podrške (VIDEO)
Foto: Stefan Stojanović

Novi skup u Njegoševoj, pevaju kraj očišćenog grafita!

ISPRED MLADIĆEVOG MURALA Podignut transparent podrške (VIDEO)

Politika -

Oko murala posvećenom haškom osuđeniku Ratku Mladiću koji se nalazi na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića u Beogradu danas su bile tenzije, a evo šta se sada događa na licu mesta pošto je mural vraćen u prethodno stanje.

Ratko Mladić, Mural
foto: Stefan Stojanović

Podsećamo, mural je uništen tako što je na njega bačena kanta kreča, pa je Mladićev lik bilo nemoguće razaznati.

Prethodno, aktivisti su se okupljali ispred murala i protestovali uprkos zabranama za okupljanje. Jedna aktivistkinja, Aida Ćorović, bila je i privedena pošto je mural gađala jajima, ali je ubrzo puštena.

Trenutno, na licu mesta je okupljeno nekoliko desetina građana koji stoje ispred murala i pevaju pesme. U pitanju su isti ljudi koji su zaslužni za skidanje kreča sa murala i njegovu "popravku".

Ratko Mladić, Mural
foto: Stefan Stojanović

Okupljeni su rekli da ne očekuju dolazak navijača FK "Partizan". Policije u uniformi nema na uglu ulice, ali je primetno njihovo prisustvo u blizini murala.

Đorđo Žujović, predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije rekao je da je njegova civilazacijska dužnost bila da uništi mural posvećen Ratku Mladiću, jer se njime baca ljaga na sve građane.

Ratko Mladić, Mural
foto: Stefan Stojanović

Kako se može videti, atmosfera je uzavrela, a okupljeni pevaju "Generale, nek je tvojoj majci hvala" i druge, slične pesme. Razvijen je i transparent podrške bivšem generalu i haškom osuđeniku, a saobraćaj se odvija normalno.

00:32

Mladićev mural u Njegoševoj ulici

Kurir.rs/Mondo

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track