01:45

LEGIJA NAKON ATENTATA POBEGAO U HRVATSKU?! Nekadašnji premijer posle 18 godina izneo ŠOKANTNE TVRDNJE!

NOVI DETALJI

LEGIJA NAKON ATENTATA NA ĐINĐIĆA POBEGAO U HRVATSKU?! Nekadašnji premijer posle 18 godina izneo ŠOKANTNE TVRDNJE! NAĐEN JE I PASOŠ

Politika -

Nekadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Živković tvrdi da nije tačna informacija da se Milorad Ulemek Legija nakon atentata na premijera Zorana Đinđića skrivao u tajnoj prostoriji svoje kuće u Košutnjaku punih 14 meseci!

Nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Mile Novaković, podsetimo, ekskluzivno za Kurir rasvetlio je okolnosti koje su prethodile atentatu na Đinđića i otkrio malo poznate detalje istrage koja je usledila nakon tog 12. marta 2003. godine.

Novaković je između ostalog opisao kako se Legija predao i naglasio da će verovatno ostati velika misterija gde se duže od godinu dana skrivao nekadašnji šef Jedinice za specijalne operacije.

- Naravno da se nije skrivao kod kuće. BIA je istražila svaki deo parketa. Proveren je svaki zid. Stalno je bila straža ispred. Nije bio tu. Nije bio ni u Srbiji. Nađen mu je hrvatski pasoš koji je bio falsifikat. On je pobegao. Gurnuo je izvršioce i pobegao kad je ukapirao šta se desilo - rekao je Živković u Usijanju na Kurir televiziji.

Usijanje dana, Zoran Živković, Zoran Zivkovic
foto: Kurir

Nekadašnji premijer navodi da organizatori atentata nisu očekivali tako snažnu reakciju države.

- Tome je doprinelo to što smo isti dan rekli na koga smo sumnjali. Znali smo sve šta su radili pre ubistva i osnovano smo pretpostavili da je Legija imao najviše motiva i najviše mogućnosti za tako nešto. Nekoliko sati posle ubistva Zorana smo rekli na koga sumnjamo. Onda su njihovi miševi koji je trebalo da ih kriju pobegli. Legija odnosno Šiptar i Luković su ostali sa tovarima para, ali bez nekoga ko može da ih sakrije i preveze. Onda su neki pobegli u Meljak, a neki u Hrvatsku - rekao je tadašnji minister savezne policije koji je inače nasledio Đinđića na mestu premijera.

Naglasio je da su Spasojević i Luković poginuli u obračunu sa policijom i da tu nema kontroverzi.

- Hajde da više ne vrtimo tu priču da su mučeni i potom likvidirani. Postoji snimak toga što se desilo! To je apsolutno sve čisto. Sve što je dokazano na sudu je apsolutna istina - rekao je Živković.

Legija glumio da pretura po kontejneru

Ulemek je inače pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je na dan atentata u svojoj kući čuvao bolesnu decu. Kad je na televiziji video da je osumnjičen za ubistvo Đinđića navodno je pobegao u štek stan u Novom Beogradu koji su povremeno koristili pripadnici JSO.

Legija je rekao da je već sutradan odlučio da se vrati kući jer je bio ubeđen da ga policija posle prvobitnog pretresa tamo više neće tražiti. Sudskom veću je rekao da se maskirao i krenuo ka Košutnjaku. Navodno je patrola policije u jednom momentu zastala pored njega, ali ga nisu prepoznali jer se okrenuo ka kontejneru i pretvarao da čeprka po njemu.

Tvrdio je i da se u svoje dvorište uvukao prekriven belim čaršavima i to oko pet ujutru kad se smenjivala smena Žandarmerije ispred kuće.

Navodno je na tom mestu ostao narednih 14 meseci i 2. maja 2004. godine se predao pripadnicima policije koji su stajali ispred njegove kuće.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

30:57

USIJANJE DANA 12.03.2021. ZORAN ŽIVKOVIĆ: Gde je Srbija 18 godina posle atentata na Đinđića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja