POTENCIJAL ZA KATASTROFU JE REALAN! POSLE TITOVE SMRTI U SFRJ OSTAJE SAMO VOJSKA Tim rečima je CIA 1970. najavila krvavi krah SFRJ
Foto: Shutterstock, Profimedia

strogo poverljivo

POTENCIJAL ZA KATASTROFU JE REALAN! POSLE TITOVE SMRTI U SFRJ OSTAJE SAMO VOJSKA Tim rečima je CIA 1970. najavila krvavi krah SFRJ

Politika -

U poverljivim spisima američka obaveštajna agencija još 1970. godine detaljno analizirala političke i ekonomske procese i predvidela građanski rat i raspad SFRJ

Američka obaveštajna agencija CIA predvidela je građanski rat u Jugoslaviji, i to još 1970. godine, otkrivaju dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Poverljive analize američkih obaveštajaca otkrivaju da je Amerika budno pratila političke i ekonomske procese u Jugoslaviji i već tada prognozirala u kom pravcu će država krenuti posle smrti Josipa Broza Tita.

Potkopavanje centralizma

U dokumentu CIA od 20. novembra 1970. govori se o "snagama koje su decentralizovale političku moć i kontrolu unutar Jugoslavije više nego u bilo kom drugom komunističkom društvu". S obzirom na okolnost da je u to vreme Tito bio u lošem zdravstvenom stanju, ova analiza posvećena je upravo posttitovskoj Jugoslaviji.

Josip Broz Tito, Josip Broz, Tito
foto: Profimedia

- Pitanje je da li će ove snage potkopati centralizam u Jugoslaviji, a izgledi posttitovske stabilnosti neće postati jasni još neko vreme. U svakom slučaju, karakter Jugoslavije se menja, a posledice eventualnog rezultata sve su važnije za Jugoslovene, Ruse i Zapad - navodi se u uvodu dokumenta i uz to pominje i izjava crnogorskog komuniste i disidenta Milovana Đilasa o mogućnosti sovjetske intervencije u Jugoslaviji.

21:11

Nakon pojave TAJNOG DOKUMENTA obaveštajac otkrio detalje! USTAŠE IMALE POSEBAN ZADATAK

Obaveštajne procene su takve da je CIA u ranim sedamdesetim godinama prošlog veka osetila krvavi raspad Jugoslavije.

- Potencijal za katastrofu je realan - upozoravala je tada CIA. Ostaće samo vojska

Američki obaveštajci u tom kontekstu navode mogućnost da Hrvati zatraže ostavke Edvarda Kardelja i Krste Crvenkovskog, a zatim krenu putem secesije, koja bi se mogla sprečiti jedino vojnom akcijom pod vođstvom srpskih i crnogorskih generala.

- Ako ovo dovede do ekstremnog rešenja, to bi moglo da znači građanski rat - naglašava se u dokumentu.

Prema procenama američkih obaveštajaca, Kardelj je u borbi protiv republičkih lidera tada imao samo Titov lični autoritet i vojsku.

- Posle Titove smrti ostaće samo vojska - piše u ovom dokumentu.

Istoričar Srđan Graovac kaže za Kurir da je Amerika, s dobrom analitikom i obaveštajnim radom, lako mogla da predvidi scenario koji uključuje i krvavi raspad SFRJ.

Ho Ši Min, Josip Broz Tito, Edvard Kardelj
foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

- Amerikanci nisu mogli da isključe i tu mogućnost jer su bili svesni posledica koje mogu nastati pre svega zbog zategnutih međunacionalnih i međuetničkih odnosa u Jugoslaviji, a koji su posebno posle Drugog svetskog rata gurani pod tepih. Jugoslavija je bila zemlja koja se s tim suočavala, pa se procena Amerike bazirala na odličnoj analizi unutrašnjih procesa. Nije čudno što su takva upozorenja bila u dokumentima u ranim sedamdesetim. Već krajem 1960-ih Jugoslavija je institucionalno slabila, republike su jačale, a međunacionalne napetosti su rasle - objašnjava naš sagovornik.

Ugrožavanje posttitoističkog sistema

Milijarde dolara pomoći

CIA u ovim dokumentima tvrdi da posttitoistički sistem vladanja ozbiljno ugrožavaju "loše ekonomsko vođenje, pogoršanje kreditne situacije, duboko posađene etničke tenzije i nedoraslo političko vođstvo". Kao najveći problem označena je slabost nacionalnih lidera posle Tita.

- Zapad će pomoći Jugoslaviji kroz tekuće probleme sa 1,3 milijarde dolara od vlada i još 1,2 milijarde od međunarodnih finansijskih institucija. Ako to bude praćeno efektnijim merama stabilizacije, pomoći će Beogradu da 1983. izbegne finansijsku krizu. Trajna finansijska pomoć bi demonstrirala zapadnu podršku nezavisnosti Jugoslavije i mogla bi da dovede do racionalnije domaće politike - zavedeno je u dokumentima CIA.

Joška Broz

Amerikanci planirali rat

Titov unuk Joška Broz nema dilemu da su Amerikanci 1970. i 1971. godine već počeli pripreme za rat na ovim prostorima.

Joška Broz, Josip Broz Tito
foto: Profimedia, Marina Lopičić

- Normalno da su znali da je Tito u poodmaklim godinama i da ne može da živi 150 godina. Amerikanci su znali za građanski rat zato što su ga pripremali i planirali. Maspok u Hrvatskoj je jedan od proizvoda toga. Sve što je rađeno i na političkom i na ekonomskom planu urađeno je da se rasturi Jugoslavija. Posle Titove smrti sve zemlje su Jugoslaviji ukinule odloženo plaćanje. Nijedna svetska ekonomija ne bi izdržala da mora da plati sva dugovanja i da avansira kupovinu nove robe, a to se dogodilo Jugoslaviji - napominje Broz.

Kurir.rs

Bonus video:

09:26

Milan Gulić i Miloje Pršić o raspadu Jugoslavije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja