PRVE SLIKE MINISTARKE DARIJE S POLOMLJENOM RUKOM: Juče slomila, danas u gipsu već u Skupštini! (FOTO)
Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

PRVE SLIKE MINISTARKE DARIJE S POLOMLJENOM RUKOM: Juče slomila, danas u gipsu već u Skupštini! (FOTO)

Politika -

Obrazlaže predlog novog zakona o privremenom smeštaju

BEOGRAD - Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je Predlog zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa instistucionalne zaštite korisnika na život u zajednici.

Kisić Tepavčević je poslanicima u Skupštini Srbije rekla da se ukazala potreba da ova oblast bude uređena jednim zakonom.

Juče polomila ruku, bolovanje nije uzela

Ministarka Darija Kisić Tepavčević juče je polomila ruku, a već danas se pojavila u Skupštini Srbije. Ona je nastavila da obavlja svoje radne obaveze, bez obzira na povredu koju je zadobila.

"Novim zakonom trebalo bi da se unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima uz aktivno efektivno i informisano učestvovanje svih lica koja učestvuju u donošenju odluka i utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima" rekla je ministarka.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Fonet/Aleksandar Barda

Ona je dodala da novi zakon treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga kroz kontinuirano osposobljavanje za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanju socijalne inkluzije.

"Zakon obezbedjuje da se usluge pružaju u skladu sa voljom i željom korisnika uz uvažavanje njegovog životnog ciklusa, etničkog i kulturnog porekla i životnih navika", rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se "smeštaj obezbedjuje samo kao poslednja mogućnost onima kojima nije moguće obezbediti opstanak u porodici ili usluge podrške za samostalan život".

Darija Kisić Tepavčević
foto: Fonet/Aleksandar Barda

Poslanici će danas razmatrati i ugovor o novom kreditu od 14,9 milijardi dinara za potrebe finansiranja Projekta Ruma - Šabac - Loznica, a trebalo bi da potvrde i sporazum Srbije i Indije o davanju dozvola članovima porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava za bavljenje plaćenim delatnostima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će poslanici danas raditi do 17.30 zbog zakazane sednice vlade, da će sutra razmatrati ostale tačke dnevnog reda, dok se glasanje planira za sutra uveče.

Cilj Predloga zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti unapređenje kvaliteta pružanja usluga

Cilj Predloga zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti je unapređenje kvaliteta pružanja usluga socijalne zaštite, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Predstavljajući narodnim poslanicima predloženi zakon, Kisić Tepavčević je napomenula da je on deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa institucionalne zašitite korisnika na život u zajednici, što je jedan od osnovnih strateških ciljeva socijalne zaštite Republike Srbije.

„Zakon podstiče razvoj raznovrsnih i uvođenje novih socijalnih usluga u zajednici i uključivanje u sferu pružanja usluga što više različitih aktera. Ponuđena rešenja podržavaju i afirmišu porodicu kao najbolji primer i okvir zaštite osetljivih grupa, te podsticanje razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici“, navela je Kisić Tepavčević.

sneg, vejavica, sneg na putu, prvi sneg, Skupština Srbije
foto: Nikola Anđić

Prof. dr Kisić Tepavčević je ukazala da predloženi zakon treba da unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima.

Zakon, takođe, treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, kroz kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanje socijalne inkluzije, dodala je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević, dr Darija Kisić Tepavčević
foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/Đorđe Krstić

Prema rečima Kisić Tepavčević, predloženim zakonom se obezbeđuje adekvatna i blagovremena celovita zaštita i sigurnost korisnika, sa jasno određenim pravima i obavezama korisnika, kao i pravima, obavezama i odgovornostima pružaoca usluge, u skladu sa voljom i željom korisnika, odnosno najboljim interesom maloletnog korisnika. Ovaj zakon će indirektno, istakla je Kisić Tepavčević, uticati i na porodice, bliska lica iz okruženja onih koji su smešteni u ustanovama socijalne zaštite, kao i na zaposlene u tim ustanovama.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track