01:25

LICEMERI! Zeleni iz Nemačke brinu za ekologiju i Rio tinto, a bombardovali nas osiromašenim uranijumom

članstvo u EU

LICEMERI! Zeleni iz Nemačke brinu za ekologiju i Rio Tinto, a bombardovali nas osiromašenim uranijumom

Politika -

Srbija je, predvođena delegacijom premijerke Ane Brnabić i ministarke evropskih integracija Jadranke Joksimović, posle dve godine pauze otvorila klaster četiri u pregovorima sa EU.

Otvorena su četiri nova poglavlja sa Srbijom na Međuvladinoj konferenciji u Briselu i to: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Broj do sada otvorenih poglavlja došao je do 22 od ukupno 33.

Gosti Usijanja na Kurir televiziji su Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije i dr Rajko Petrović, istraživač Instituta za evropske studije.

"Ovo jeste pozitivna poruka, konačno su doneli odluku da se otvori neko poglavlje i to može da nas raduje. Sveukupno gledano, proces o članstvu Srbije u EU iz 2013. i sad kad pogledamo, prošlo je punih osam godin. Ne možemo da budemo zadovoljni brzinom kojom EU otvara poglavlja, jer je tek prva faza, zatvaranaje poglavlja je teža faza. Ali dve godine nije bilo otvaranja klastera, pa je pozitivna vest koja može da da podstrek dinamici evropskih intergacija", rekao je Dačić i dodao da mnogo zavisi i od politike EU, ne samo od Srbije.

Ivica Dačić, Rajko Petrović, Usijanje dana
foto: Kurir

Treba još mnogo posla, otvorena su poglavlja koja su kod nas trenutno aktuelna, pa možemo da koristimo prakse EU u ekonomiji i ekologiji, koji moraju da idu ruku pod ruku, podvukao je Dačić.

02:44

OTVARANJE KLASTERA 4 DOBRA VEST ZA SRBIJU! Dačić nezadovoljan brzinom EU, prošlo je osam godina

Petrović dodaje da je Srbija prva za ulazak u članstvo.

"Ta metodologija je stara godinu dana, a mi od decembra 2019,. nismo imali bilo kakvo otvaranje klastera, tako da nismo znali ništa o metodologiji. Naziv zelena agenda poručuje da je vezan za ekologiju i energetskom infrastrukturom, a dodao bih i pitanje energetike koja će se naći za pregovaračkim stolom i tokom ove energetske krize", rekao je Petrović.

Rajko Petrović, Usijanje dana
foto: Kurir

Dačić kaže da su prioritetna poglavlja 23, 24 i 35 bez kojih i nema članstva.

Nemačka i novi kancelar Šolc će insistirati na pitanju zaštite životne sredine, smatra Petrović.

"Vidimo na slučaju Rio tinto da dolaze pritisci Zelenih u Nemačkoj da Srbija treba da postupi kako treba, a njihov lider devedesetih Joška Fišer nas je bombardovao osiromašenim uranijumom. Otvaranje poglavlja je političko pitanje, to ističu i sami parlamentarci", dr Rajko Petrović.

Ivica Dačić, Usijanje dana
foto: Kurir

Dačić kaže da EU pravi razliku između ispiunjenja zakona i onoga što se u nekoj zemlji koristi za unutarpolitičkih borbi.

"Ukoliko nastavimo sa takvim ponašanjem i pratimo agendu koju je posavila EU, nećemo imati problema, osim kod tri poglavlja koja ostavljaju prostora za političku manipulaciju", smatra Dačić koji navodi da smo bili spremni za otvaranje još klastera, te da imamo spremno otvaranje još jednog klastera, ali da je to sad stvar političke odluke.

"To se radi na šest meseci, sledeći termin u junu", naveo je Ivica Dačić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:12

VUČIĆ SE OBRAĆA NA SEDNICI VLADE: Pogrešio sam, trebalo je u Kostolac da uđemo ranije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track