SLOBA JE UMESTO ZMIJE U NOVČANIKU IMAO BORKU VUČIĆ Sve njegove tajne odnela sa sobom u grob! BILA JE NAJPOZNATIJA SRPSKA BANKARKA
Foto: Marina Lopičić

jedina znala sve o miloševiću, zvali su je slobina bankarka

SLOBA JE UMESTO ZMIJE U NOVČANIKU IMAO BORKU VUČIĆ Sve njegove tajne odnela sa sobom u grob! BILA JE NAJPOZNATIJA SRPSKA BANKARKA

Politika -

Imala je velike tragedije u životu: umro joj je sin Bojan u 26. godini

BEOGRAD - Vest da je poznata bankarka iz ere Slobodana Miloševića Borka Vučić poginula u jezivoj saobraćajnoj nesreći odjeknula je kao bomba tog 1. avgusta 2009.

BORKA VUČIĆ PRED SMRT PORUČILA: Progovoriću, mnogo lažu o državnim parama sa Kipra! Ako me ubiju to je samo JEDNA BABA MANJE!

Ona je u 83. godini poginula na auto-putu Beograd-Niš, između Batočine i Lapova, a sa sobom u grob odnela je mnoge tajne. Među njima i one Slobodana Miloševića jer se smatrala za skoro jedinu osobu u tadašnjoj državi koja je o njemu znala sve, pisala je Republika pre par godina.

MISTERIOZNA SMRT BORKE VUČIĆ! Bliska prijateljica otkrila ŠOKANTNE informacije! Srpska bankarka dobila PRETNJE pre smrtne NESREĆE?!

Uz njeno vezana je i dan-danas nerasvetljena misterija - gotovo fantastična priča o milionima koji su tokom sankcija devedesetih iz Jugoslavije u džakovima iznošeni na Kipar.

Bila je Slobina finansijska desna ruka a preko nje je uspeo da dođe čak i do Rokfelera.

Navodno, Borka je, kako je svojevremeno naveo zagrebački novinar Darko Hudelist, intenzivno komunicirala sa Miloševićem još dok je on studirao na Pravnom fakultetu. Navodno su ih zbližile i velike tragedije u njihovim porodicama. Miloševiću su se ubili otac, majka i ujak, dok su Borkinu razorile bolesti i gubitak najbližih.

Borka Vučić
foto: Zorana Jevtić

Ko je bila Borka Vučić

* Rođena 1926. u Komiriću, u zapadnoj Srbiji * Priključila se partizanima kao bolničarka * Pravni fakultet završila u Beogradu * Specijalizovala bankarstvo u SAD, Engleskoj i Holandiji * Radila u Ekonomskom institutu SFRJ * Bila šef kabineta saveznog sekretara za spoljnu trgovinu * Kao bankar počela u Privrednoj banci Srbije, od koje je kasnije nastala Beobanka * Dugo bila direktorka banke i njene ispostave na Kipru * Bila je savezni ministar za saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama * Smenjena nakon pada Miloševića * Izabrana 2007. za poslanika na listi SPS * Poginula u saobraćajnoj nesreći 2009.

Sve vreme dok je Milošević bio na čelu Beobanke bila je uz njega, kao prvi operativac. Nekadašnji funkcioner Špiro Galović potvrdio je Hudelistu da je Borka bila glavna za sklapanje ugovora, a Milošević ih je samo verifikovao. U jednom intervjuu rekla je i da joj je Sloba bio velika uzdanica i tokom muževljeve bolesti, bio je u njihovoj kući i kada joj je je suprug preminuo.

Imala je velike tragedije u životu: Umro joj je sin

Borki je umro sin Bojan (po struci pravnik, kao i ona i suprug Steva), i to kad je imao samo 26 godina. Dobio je rak na nozi koji se proširio na ceo organizam. Hudelistu je pokojna profesorka Smilja Avramov navodno ispričala da su sve tri Borkine sestre takođe tragično završile.

SAMO OVA ŽENA MOŽE DA SPASE SRBIJU: Dok je Čeda vodio Slobu u zatvor MILOŠEVIĆ MU JE POVERIO VELIKU TAJNU!

Najstariju (koja je bila udata za oficira iz štaba Draže Mihailovića) komunisti su uhvatili na granici i osudili je na robiju, druga (bila je udata za bugarskog diplomatu) dobila je rak i umrla, dok treća nije mogla da ima decu.

Tajna kiparskih miliona

Iako je u intervjuima priznala da je novac iznošen iz Srbije na Kipar, Borka je tvrdila da je to rađeno samo da bi se pod teretom sankcija nekako moglo trgovati i nabavljati sve za funkcionisanje države. Nijednu pojedinost nikada nije otkrila.

- Kiprani su nam pomagali u vreme sankcija i slobodno se može reći da je Srbija preživela zahvaljujući njima... Te pare su uvek imale propratnu dokumentaciju, koja se zavodila na našoj i na kiparskoj granici, novac su obavezno pratili ljudi iz državnog obezbeđenja Kipra... Najviše tih para bilo je iz sredstava koje je plenila i zarađivala Savezna uprava carina. Mihalj Kertes, tada na čelu Carine, više puta nas je posećivao na Kipru jer je bio prijatelj mog muža - govorila je Borka.

Mladom bankaru Miloševiću je sastanak sa Rokfelerom utanačila Borka 1979. godine. Evo kako je u svojoj knjizi citirala razgovor kod Rokfelera:

Borka Vučić, nesreća, pogibija, pogibija Borke Vučić
foto: Youtube Printscreen

- Kad sam ga ja predstavila, Rokfeler je prvo pitao: "Kako je rodila pšenica?" Sloba na to kaže: "Odlično, ali bolje je rodio kukuruz. Nikad toliko nismo imali kukuruza, sad ima pet miliona tona". A Rokfeler kaže njemu: "Pa mi bismo to kupili. Neka kompanija." Sloba uzvraća: "A šta biste kupili?" Ovaj mu kaže: "Pa kukuruz." A Milošević, onako s gardom: "Mi prodajemo samo ulje. Kao gotov proizvod." Rokfeler se okrenuo meni i kaže: "Ovaj će daleko dogurati!" Hteo je da kaže da je Milošević dobar trgovac... Kasnije smo bili na ručku kod Rokfelera i kaže Sloba meni kad smo bili nasamo: "Jesi li videla kako me je pitao za onaj kukuruz? Jesam li mu dobro rekao?" Godinama kasnije, svedočila je Vučićeva, Sloba je bio opčinjen Rokfelerom i stalno ga je pominjao.

Borka Vučić
foto: Printscreen

Misteriozna pogibija Borke Vučić

Borka Vučić je poginula u nesreći na auto-putu Beograd-Niš 1. avgusta 2009. Luksuzna škoda više puta se prevrnula, prešla preko zaštitne ograde na suprotnu stranu puta i zapalila se. Borka je, kao i drugi putnici, ispala iz vozila i poginula. Stradala je i vozačeva tetka Mirjana, dok su vozač i Borkina prijateljica povređeni.

U izjavi policiji, vozač je rekao: "Kada sam prošao OMV pumpu kod Lapova, nešto je puklo i vozilo se potom više puta prevrnulo".

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track