ŠTA SE KRIJE IZA KUPOVINE SAUTEMPTONA: Najbogatiji Srbin Šolak pokušava da poništi ugovor Telekoma s Premijer ligom!
Foto: Printscreen

OTKRIVAMO

ŠTA SE KRIJE IZA KUPOVINE SAUTEMPTONA: Najbogatiji Srbin Šolak pokušava da poništi ugovor Telekoma s Premijer ligom!

Politika -

Namera kontroverznog srpskog milijardera je da preko tog kluba postane suvlasnik Premijer lige i stekne pravo glasa u asocijaciji najmoćnijih engleskih klubova. Tu poziciju namerava da iskoristi za lobiranje i pritisak na menadžment Premijer lige s ciljem da bude poništen ugovor sklopljen s Telekomom

Unovom pokušaju da obori ugovor kojim je Arena sport, u vlasništvu srpskog Telekoma, od engleske Premijer lige otkupila prava prenosa najpopularnije lige na planeti u narednih šet godina, vlasnik konkurentske Junajted grupe objavio je kupovinu premijerligaškog kluba Sautempton.

Prema informacijama našeg izvora iz Junajted grupe, namera kontroverznog srpskog milijardera, inače najbogatijeg Srbina, koji je za 120 miliona evra preuzeo 80 odsto vlasništva u Sautemptonu, jeste da preko tog kluba postane suvlasnik Premijer lige i stekne pravo glasa u asocijaciji najmoćnijih engleskih klubova. Tu poziciju Šolak namerava da iskoristi za lobiranje i pritisak na menadžment Premijer lige s ciljem da bude poništen ugovor sklopljen s Telekomom, koji, prema svim relevantnim procenama, predstavlja poslednji ekser u kovčeg ambicijama vlasnika Junajted grupe da uništi srpskog državnog operatera i time dostigne monopolsku poziciju u oblasti telekomunikacija u Srbiji i regionu. Inače, Šolakova kompanija SBB je na svojim sportskim kanalima 12 godina prenosila mečeve Premijer lige.

Da je ovo ključni cilj Šolakove kupovine fudbalskog kluba, svedoči i tekst u engleskom tabloidu San u kom se navodi da Šolak i njegovi partneri neće uložiti dodatni novac u klub, kao što to radi većina stranih vlasnika u Premijer ligi, već da će akcenat biti na optimizaciji poslovanja kluba. Ovo su u izjavi za San potvrdili osnivači kompanije „Sport Republic“, koja je kupila akcije u klubu, a čiji je glavni investitor Dragan Šolak. Dobro obavešteni tvrde da je ovo prava pozadina ove investicije, a vreme će potvrditi ono što je naš izvor otkrio.

Posao preko do sada nepoznate Šolakove firme

Kako su najpre objavili britanski mediji, a informaciju kasnije potvrdili i mediji u vlasništvu Junajted grupe, Dragan Šolak je kupovinu Sautemptona obavio preko investicione firme „Sport Republic“, koja se navodno bavi sportom i zabavnom industrijom.

Prema tim navodima, „Sport Republic“ je investiciona kompanija sa sedištem u Londonu, koju su osnovali Henrik Kraft i Rasmus Ankersen, inače nekadašnji direktor u Brentfordu, a čiji je glavni investitor Šolak. Vrednost ove poslovne operacije procenjuje se na oko 100 miliona britanskih funti, što je oko 120 miliona evra, a novi vlasnik kluba će preuzeti i dugovanja, koja trenutno iznose takođe oko 100 miliona funti. Prema dostupnim informacijama, Šolak je 80 odsto udela u Sautemptonu otkupio od kineskog biznismena Ðiđenga Gaa, dok je 20 odsto kluba ostalo u rukama nekadašnje većinske vlasnice Katarine Lajbner.

Supernova, Telekom
foto: Promo

S obzirom na to da je Premijer liga organizovana kao kompanija čiji su suvlasnici klubovi koji učestvuju u planetarno najpopularnijoj nacionalnoj ligi koja nosi njeno ime, Šolak će preuzimanjem većinskog vlasništva u jednom premijerligaškom klubu steći pravo glasa u skupštini akcionara te asocijacije. Ovaj kontroverzni milijarder navikao da novcem i korupcijom ishoduje odluke u svoju korist računa da će mu ulazak u strukture odlučivanja u Premijer ligi otvoriti mogućnost uticaja na donošenje odluke o raskidu ugovora s Telekomom koji je lično i poslovno doživeo kao najteži udarac.

Kako je za dlaku izgubio Premijer ligu

Koliko je gazdi Junajted grupe teško pao poraz u nadmetanju za prava prenosa mečeva Premijer lige, moglo se videti i iz brutalne kampanje koje su mediji pod njegovom kontrolom mesecima vodili protiv Telekoma. Tako su tokom leta prošle godine TV N1, Nova S i Danas danima osipali paljbu na svog glavnog konkurenta zbog, kako je agencija Beta objavila, izdvojenih 600 miliona evra za šestogodišnji prenos Premijer lige. U sveopštoj kuknjavi mediji koji su deo mehanizma za zaštitu interesa Dragana Šolaka isticali su kako su prava za najatraktivnije fudbalsko takmičenje na planeti koštala čak 10 puta manje, sve vreme dovodeći javnost u zabludu da Telekom rasipa novac poreskih obveznika i da je sve učinjeno bez ikakve finansijske računice. Istovremeno, ti isti mediji nijednog trenutka nisu otkrili koliko je iznosila kontraponuda njihovog vlasnika u trci s Telekomom, za šta su imali i dobar razlog.

Prema informacijama našeg izvora iz same Junajted grupe, ova kompanija je izgubila u nadmetanju za prenose Premijer lige za oko 30 miliona evra, što znači da su Šolak i njegovi partneri za šest godina emitovanja ovih utakmica ponudili između 560 i 580 miliona evra, odnosno samo pet do šest odsto manje.

Naš izvor je otkrio da je ponuda SBB, odnosno Junajted grupe, bila je za oko pet miliona evra manja od ponude Telekoma Srbija na godišnjem nivou. Oni su u prvom krugu ponudili 35 miliona, a u drugom oko 95 miliona evra po sezoni, za šta su direktori SBB mislili da je više nego dovoljno. Ta računica se ispostavila kao pogrešna i posao je izgubljen za oko 30 miliona evra u ukupnom iznosu za svih šest godina.

- Sve ovo što sada radi je zapravo posledica loših poslovnih poteza, zbog čega se Šolak sada ponaša kao ranjeni lav i kao takav je opasan jer je spreman na sve - navodi naš izvor.

Inače, Junajted grupa je ranije često dobijala slična nadmetanja dajući tek za nijansu bolje ponude od Telekoma. To se događalo zbog curenja informacija iz samog vrha Telekoma, što je obustavljeno nakon promena na vrhu najvećeg srpskog telekomunikacionog operatera. To je i jedan od glavnih razloga što je u proteklih godinu dana meta prljavih kampanja neretko bio lično i generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić, a ne samo kompanija koju vodi, što je ranije bilo uobičajena praksa.

Kurir će nastaviti da se aktivno bavi ovom temom i istražuje šta se još krije iza kupovine engleskog fudbalskog kluba od strane najbogatijeg Srbina Dragana Šolaka.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track