NAPREDAK UZ PODRŠKU DRŽAVE: Jevtić najavio podršku populacionoj politici, besplatne udžbenike i pomoć mladim bračnim parovima
Foto: Kurir/T.I.

mali zvornik

NAPREDAK UZ PODRŠKU DRŽAVE: Jevtić najavio podršku populacionoj politici, besplatne udžbenike i pomoć mladim bračnim parovima

Srbija -

MALI ZVORNIK - Na tradicionalnom prijemu koje za novinare medija iz Mačvanskog okruga i Zvornika iz susedne Republike Srspke, organizuje poslednjih godina uoči Božića, predsednik malozvorničke opštine Zoran Jevtić predstavio je šta je sve urađeno u godini iza nas.

Kako je rekao 2021. je obeležilo zapošljavanje novih radnika kakvo se u Malom Zvorniku nije dešavala u prethodnih 50 godina. Prema njegovim rečima u pogonu turske kompanije “Kayra textile“u Malom Zvorniku u stalnom radnom odnosu je 170 radnika, a njih 40 je na obuci, ‘’što je ogromna stvar za opštinu’’, a njihova predviđanja su da će u ovoj godini nastaviti sa zapošljavanjem i imati do 300 zaposlenih.

Zoran Jevtić
foto: Kurir/T.I.

Druga turska kompanija ‘’Bauwin dekor“,proizvodi PVC stolariju u Brasini, ima 45 radnika i ove godine planira da otvori još jedan pogon i uposli još 50 ljudi. Osim toga u najavi je proširenje poslovanja i više lokalnih privrednika, a prošle godine su putem samozapošljavanja preko Nacionalne službe za zapošljavanje do posla došle 23 osobe.

- Mislim da u Malom Zvorniku uskoro posao neće imati samo onaj ko ne bude hteo da se zaposli– rekao je Jevtić.

Podsetio je i da je malozvornička opština prva u Srbiji u reformi poreza za šta je dobila nagradu od oko 400 hiljada švajcarskih franaka i uradila više bitnih projekata.

Urađeno je Donjem naselju obdanište za 50 dece, a najkasnije do februara biće mesta za svu decu koja žele u vrtić, u najavi je da će u okviru turske tekstilne kompanije biti otvoreno još jedno za decu njihovih radnika. U postojećem obdaništu urađena je višenamenska učionica, u mesnim zajednicama sedam dečjih igrališta, a namera je da svaka malozvornička mesna zajednica za decu ima sličan prostor. Od tog novca je uređeno i više autobuskih stajališta i sa tim će biti nastavljeno.

Mali Zvornik
foto: Kurir/T.I.

Jevtić je istakao da je 2021. urađen adresni registar pa blizu pet hiljada domaćinstava ima kućne brojeve i sve ulice svoje nazive.

Mali Zvornik je uz Priboj prva opština koja ima novu toplanu na biomasu pa sada grejanje traje 24 sata, a do nedavno je grejanje bilo na gas koji je plaćan najskuplje u Srbiji jer je gasovod prelazio u susednu BiH, pase po znatno višoj ceni vraćao u našu zemlju.

Opština je kupila 60 kontejnera za smeće, ušla je u projekat regionalne deponije koja će biti na Ubu, a Jevtić je najavio da će iz lokalnog budžeta biti finansirano i asfaltiranje oko 35 kilometara puteva.

– Ušli smo u projekat ‘’Čista Srbija“, treba da se uradi u našoj opštini 50 kilometara kanalizacione mreže, a sa ‘’Srbijavodama“ i EPS-om treba da dogovorimo način uređenja našeg ‘’mora’’, Zvorničkog jezera, odnosno oko 25 kilometara obale, a imamo i petnaest kilometara obale Drine. U budžetu smo planirali novac za nabavku amfibije za čišćenje priobalja, a planirano je i uređenje plaže u Sakaru – rekao je Javtić podsećajući na značaj nedavno otvorenog Inovativnog centra u Malom Zvorniku.

Mali Zvornik
foto: Kurir/T.I.

Opština je lani nabavila skener za Dom zdravlja, a podržavajući populacionu politiku države, od prvog januara svaka novorođena beba u Malom Zvorniku dobija 100.000 dinara, nastavlja se podela bebi paketa vrednog 5.000 dinara, podela auto-sedišta za mališane do pet godina, do sada ih je dato oko 400-500 komada, besplatnih udžbenika za prvi razred i besplatan prevoz za osnovce i srednjoškolce.

Opština će pomoći bračnim parovima oko kupovine kuće na selu, a nastaviće i podršku za vantelesnu oplodnju.

Jevtić je naglasio da turizam ostaje važan u razvoju i da će opština, uz podršku države nastaviti uređenje podzemnog grada Karađorđevića i istraživanje arheološkog nalazišta na Orlovinama.

On je danas predstavio i Milisava Despotovića, svog novog zamenika, i najavio da će i 2022. biti radna sa željom da se nastavi razvoj malozvorničke opštine koja je već sada samo u imenu ‘’mala’’.

(Kurir.rs T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track