KLJUČA U KOALICIJI! Đilas ne da Ponoša, Jeremić ne odustaje od Aleksića. Moguć i RASKID SARADNJE?
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Saša Đorđević, Beta/Miloš Miškov

POLITIKA

KLJUČA U KOALICIJI! Đilas ne da Ponoša, Jeremić ne odustaje od Aleksića. Moguć i RASKID SARADNJE?

Politika -

Svega dva meseca do izbora u redovima opozicije drama se ne smiruje. Lider SSP poručuje i da će izginuti za svog kandidata

Puca tikva! Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ne odustaje od toga da predsednički kandidat bude general Zdravko Ponoš, dok lider Narodne stranke Vuk Jeremić uporno ponavlja da bi on radije da tu trku trči Miroslav Aleksić. Zbog ovih javnih prepirki i otvorenog razmimoilaženja u planovima, ovo bi mogao da bude i kraj koalicije okupljene oko ove dve stranke, smatraju analitičari. I izvori bliski ovoj koaliciji navode da će u narednih nekoliko dana situacija morati da se raspetlja, a nije isključeno ni da se koalicija opet raspadne.

Većanje

Dragan Đilas, Zdravko Ponoš, Vuk Jeremić
foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Filip Plavčić

Đilas je i juče ponovio da bi Ponoš bio najbolji predsednički kandidat koalicije SSP-NS-DS, te da će "poginuti" za njega.

- Za ovog čoveka ćemo izginuti u kampanji, kad sedne na Andrićev venac, biće predsednik svih građana Srbije, vladi će vratiti svaki zakon koji nije dobar za građane - poručio je Đilas.

S druge strane, Jeremić ponavlja da je po njemu Aleksić bolji.

- Prvi izbor Narodne stranke je Miroslav Aleksić - naglasio je, te spustio loptu navodeći da su "i Aleksić i Ponoš dobri kandidati". U Demokratskoj stranci takođe još većaju da li im je Đilasov nametnuti predlog prihvatljiviji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da ovo može biti početak kraja koalicije koju okuplja SSP i NS.

Usijanje dana, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

- Ovo može da bude uvod u nesumnjiv i otvoren sukob. Đilas ima neskrivenu želju da potpuno dominira, bukvalno da ponizi Jeremića, dok Jeremić mora da brani integritet stranke i kredibilitet svog kandidata - ukazuje Stanković.

Protivusluga

Podseća i da je Jeremić pristao na potpredsednicu SSP Mariniku Tepić, koja je, kaže, popularna i kontroverzna političarka koja ima stavove o Kosovu i zločinu o Srebrenici koji odudaraju od ideologije NS.

- Jeremić je očekivao podršku za Aleksića kao logičnu protivuslugu. Podrška je izostala. Takođe, bio je i dogovor o proceduri za izbor predsedničkog kandidata koji je Đilas samovoljno srušio kandidujući Ponoša, koji je osnivač Narodne stranke i koji se distancirao od svog nekadašnjeg prijatelja Jeremića - kaže Stanković.

Miroslav Aleksić, Dragan Đilas
foto: Nemanja Nikolić, Dado Đilas

Dodaje da smatra da Jeremić nije rasturio koaliciju zbog toga što bi ostao bez resursa za kampanju, jer objektivno nema ni približno novca ni uticaja na medije kao Đilas.

- Ali mu je verovatno prilično dozlogrdio ovakav javni maltretman goropadnog Đilasa. Sve to zajedno koristi vlasti, i to obilato, tobož se "ujedinjena opozicija" sama uništava - zaključio je.

Procene kladioničara

Zavetnicima veće šanse nego Ponošu, Obradoviću, Jovanoviću...

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica pokreta Zavetnici, ima najveće šanse da zauzme drugo mesto u prvom krugu predsedničkih izbora - bolje trenutno stoji i od Zdravka Ponoša, kandidata Dragana Đilasa, lidera Dveri Boška Obradovića, ali i Miloša Jovanovića, kandidata koalicije NADA. Tako barem smatraju u kladionici "Meridijan bet", koja liderki Zavetnika daje najnižu kvotu, što praktično znači i veće šanse.

Naime, kvota da ona bude druga po broju glasova u prvom krugu je 2,8, dok je kvota za Boška Obradovića 11, za Zdravka Ponoša 3, za lidera DJB Sašu Radulovića 4, na Miloša Jovanovića 3,5.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Zorana Jevtić, Beta/Saša Đorđević, Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track