ČELIČNO PRIJATELJSTVO! Vučić sa svetskim liderima, danas sa Si Đinpingom: Srbija da uzme pelcer od moćne Kine!
Foto: AP Li Xueren, ZOI Peking

važna poseta pekingu

ČELIČNO PRIJATELJSTVO! Vučić sa svetskim liderima, danas sa Si Đinpingom: Srbija da uzme pelcer od moćne Kine!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u dvodnevnoj radnoj poseti Kini, prisustvovao je juče svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i tamo imao priliku da se sretne s brojnim državnicima. Vučić nije krio da je impresioniran koliki napredak je za kratko vreme napravila Kina.

- Nadam se da ćemo i mi uspeti da uzmemo pelcer za tako uspešan napredak - rekao je Vučić, kog danas čeka važan sastanak s predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Vučić je naglasio koliko je Kina značajan partner za Srbiju, danas drugi trgovinski partner u našoj zemlji.

- Mi smo za 22 puta uvećali svoj izvoz u Kinu i nama tu mnogo pomaže „Ciđin“. To je naš najveći izvoznik. Danas sam čuo da neki traže da zatvorim rudnik bakra, toliko neozbiljnosti ja nisam dosad čuo... Danas smo mogli da vidimo koliko jedna zemlja ide napred u teškim uslovima, kada je jako teško razgovarati. Uspeli smo da organizujemo susret sa vladarom Ujedinjenih Arapskih Emirata, uskoro u zvaničnoj poseti i tamo - rekao je Vučić.

Trobojka na aerodromu

Vučić hit na Tiktoku

Dolazak predsednika Srbije u Peking bio je hit i na društvenim mrežama. Video-snimak srpske trobojke na aerodromu u Pekingu, koji je postavljen i na Vučićevom Instagram profilu Budućnost Srbije, deljen je i preko drugih društvenih mreža, pa je tako na Tiktoku, kako je prenela jedna korisnica iz Kine, za kratko vreme dostigao čak 63 miliona pregleda.

On je napomenuo i da je Srbija, pored Rusije, jedina koja će imati bilateralni susret sa predsednikom Sijem. Vučiću će to biti sedmi susret sa Sijem.

Prvi dan posete Vučić je bio među svetskim zvanicama koje je predsednik Si pozvao na ceremoniju otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara. Srpski predsednik je prisustvovao i prijemu koji je predsednik Kine organizovao za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija, a među gostima je bio i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Guteres i mnogi drugi.

Dogovorene dve posete

Vučić se preko svog Instagrama oglasio sa spektakularne ceremonije na nacionalnom stadionu Ptičje gnezdo u Pekingu, gde se vijorila i srpska zastava.

- Našu Srbiju predstavljaju takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Svu sreću im želim na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2020 - napisao je Vučić uz fotografije.

Ovo je bila prilika i za kratke susrete predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima, ali i dogovore o zvaničnim posetama. Tako je Vučić objavio da se sa knezom Albertom od Monaka dogovorio o poseti Monaku, a sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom njegov dolazak u Beograd ove godine.

- Izuzetna je čast i privilegija prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igra u Pekingu. Ovaj veličanstveni događaj posmatram sa knezom Albertom II od Monaka, koji me uskoro očekuje u zvaničnoj poseti. Sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom u prijateljskom razgovoru na velelepnom stadionu u Pekingu, pred otvaranje Zimskih olimpijskih igara. Konstatovali smo da Poljska i Srbija postaju sve važniji spoljnotrgovinski partneri, te da je međusobna razmena skoro dostigla iznos od nezamislive dve milijarde evra. Ko god bude izabran za predsednika Srbije, imaće čast da u 2022. godini ugosti Andžeja Dudu u Beogradu - napisao je Vučić na Instagramu.

S dragim prijateljem

Sa Bin Zajedom o fabrici vakcina

Vučić se na ceremoniji otvaranja ZOI sreo i sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, sa kojim je razgovarao i o fabrici vakcina u Srbiji.

- Sa dragim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom na otvaranju ZOI razgovarao sam o ekonomskoj saradnji Srbije i UAE, kao i zajedničkom, važnom projektu - fabrici vakcina, koju uz pomoć zemlje domaćina Kine u martu treba da otvorimo u Beogradu - objavio je Vučić na Instagramu.

Aleksandar Vučić
foto: Buducnost Srbije

Vetar u leđa

Direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije Zoran Spasić ocenjuje za Kurir da je velika stvar za Srbiju što je pozvana na događaj koji okuplja najveće svetske lidere.

- Nije zanemarljivo što se to dešava u trenutku kada se svet suočava s ogromnim izazovima. Zbog toga poseta predsednika Vučića Kini i sastanak s predsednikom Sijem ima još veći značaj i sigurno će doneti vetar u leđa našoj privredi i još bolju ekonomsku poziciju Srbije. Srpska delegacija će sasvim sigurno imati razgovore s kineskim partnerima o daljoj ekonomskoj, vojnoj, kulturnoj i drugoj saradnji. Biće reči o velikim infrastrukturnim projektima u koje su uključene kineske kompanije, poput brzih saobraćajnica i metroa u Beogradu, ali i o daljem jačanju naše odbrambene moći. Ova poseta je i svojevrsna poruka Evropi i svetu, u kojoj je jasno da Kina prepoznaje Srbiju kao regionalnu silu i pokazuje koliko poštovanja naša zemlja dobija od takve jedne svetske sile - napominje naš sagovornik.

Predsednika Srbije je na aerodromu u Pekingu u ime predsednika Kine dočekao zamenik ministra spoljnih poslova Deng Li. Zajedno sa Vučićem u Kinu su doputovali i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ministar finansija Siniša Mali.

Poslednji put Vučić i Si su razgovarali u septembru 2019. u Pekingu, kada je predsednik Srbije učestvovao na Samitu u okviru inicijative „Pojas i put“. U međuvremenu, dvojica lidera razgovarala su dva puta telefonom, a Vučić je prošle godine učestvovao i na video-samitu 17+1.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track