PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Više od 270 privrednika na tematskoj nedelji Poljoprivreda i prehrana u Dubaiju
Foto: Vladimir Šporčić

upoznavanje inovacija

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Više od 270 privrednika na tematskoj nedelji Poljoprivreda i prehrana u Dubaiju

Politika -

BEOGRAD - Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović izjavio je danas da će fokus više od 270 privrednika iz oko 140 kompanija, koji učestvuju u Osmoj tematskoj nedelji "Poljoprivreda i prehrana" u Dubaiju, biti na povezivanju sa ino partnerima, upoznavanju inovacija, iskustava i međunarodnih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane".

Povodom Dana državnosti, 15. februara, PKS u saradnji sa Razvojnom agencijom, Vladom, Paviljonom Srbije i Ekspo timom, organizovala je na nekoliko lokacija na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020 Dubai", i poseban biznis program koji obuhvata investicionu konferenciju, poslovne forume, B2B sastanke, sa ciljem da se privrednicima obezbede novi poslovi, a Srbija predstavi kao snažna destinacija za ulaganja.

"Očekujemo da se poslovna zajednica Srbije predstavi u najboljem izdanju, da milionima posetilaca približimo srpski agrar, sektor sa tradicionalno najvećim potencijalom za razvoj i investicije, kao i da dodatno ojačamo prisustvo na ovom važnom tržištu, ali i u čitavom svetu", poručio je Bogunović, a prenela je PKS Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja.

Kao poseban dogadjaj organizovano je predstavljanja vinarija i destilerija iz Srbije predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima.

Činjenica da pojedine srpske kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrdjuje da Srbija ima kapacitete da ispuni standarde i bude konkurentna na tom tržištu, ukazao je Bogunović.

Prema njegovim rečima, Emirati su tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvozni plasmani PIК Bečeja, Master Fruits-a, Cope, Jaffe, Apple Worlda, kao i mnogih drugih malih i srednjih preduzeća.

Medju kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji "Poljoprivreda i prehrana", od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor, Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir grup, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Investiciona konferencija Serbia Country Business Briefing biće usmerena na investicioni potencijal agrarnog sektora i visokih tehnologija, radi osavremenjivanja, inoviranja i digitalizacije proizvodnje.

Privredna delegacija Srbije posetiće i Gulfood, sajam prehrambene industrije koji će u ovom periodu biti održan u Dubaiju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track