IVICA DAČIĆ SE NUDI ZA PREMIJERA! Iz SNS mu poručuju: SVAKO IMA PRAVO DA SANJA!
Foto: Marina Lopičić

Mali signali

IVICA DAČIĆ SE NUDI ZA PREMIJERA! Iz SNS mu poručuju: SVAKO IMA PRAVO DA SANJA!

Politika -

Socijalisti začudili mnoge potezom da pred birače izađu s listom "Ivica Dačić - premijer", koja njihovog lidera postavlja na mesto kormilara buduće vlade. Analitičari ocenjuju da su male šanse da se želja šefa SPS i ostvari

Socijalisti su na predstojeće parlamentarne izbore krenuli samouvereno, možda i pretenciozno, jer su nazivom liste predvideli mesto premijera za svog lidera Ivicu Dačića.

Uprkos daleko manjem rejtingu od svojih saveznika Srpske napredne stranke, Socijalistička partija Srbije odlučila se na neobičan potez za naše političke prilike i svojim biračima ponudila listu "Ivica Dačić - premijer". Iz tabora naprednjaka Dačiću poručuju da ima pravo da sanja, a on za Kurir objašnjava da je SPS morao da osmisli "motivacionu kampanju za svoju listu s posebnim kandidatima za odgovorne funkcije, osim za predsednika Republike".

San i java

Članica Predsedništva SNS Jadranka Joksimović za naš list priznaje da je naziv liste SPS "baš neobičan".

Jadranka Joksimović
foto: Marina Lopičić

- Kome god da šalju poruku, mislim da je poruka nerealna. Ali to je već njihova unutarstranačka stvar - kaže ona.

Njena stranačka koleginica Zorana Mihajlović imala je zanimljivu poruku za Dačića:

Zorana Mihajlović
foto: Printskrin/Instagram/zorana_dpm

- Svako ima pravo da sanja i da šalje poruku svojim biračima, ne bi li ih privoleo da glasaju za SPS.

Dačić kaže da je SPS u specifičnoj situaciji, jer podržava zajedničkog kandidata za predsednika Aleksandra Vučića, a ide odvojeno s listama na parlamentarne i lokalne izbore.

- Zato je važno izaći s konkretnom personalnom porukom kako bi naši birači glasali za našu listu. Pošto su rejtinzi i Vučića i mene daleko iznad stranačkih, zato i naša lista, kao i SNS, nema nazive stranaka, nego naša lična imena. Kao što znate, Vučić je kandidat za predsednika, ja sam kandidat za premijera, ako budem dobio podršku građana. Da bi naši birači znali za šta glasaju, zato je ime liste, u stvari, slogan kampanje. Kao što je u Beogradu u imenu liste "Toma Fila - gradonačelnik Beograda" - objasnio je Dačić.

Mršave šanse

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da SPS očigledno ide na kartu imidža svog lidera, iako je ime lidera i premijerska funkcija u nazivu liste izuzetak od političke prakse kod nas.

Bojan Klačar
foto: Zorana Jevtić

- Reč premijer je ubačena u ime liste i slogana zbog toga što se okosnica kritika na račun SPS odnosi na upitnu snagu koju ta stranka ima u odnosu na SNS, s kojim je u koaliciji. Ovo je poruka SPS koja treba da pokaže odlučnost da se izađe iz senke SNS. Siguran sam da se krupni dogovori, poput formata izlaska na izbore, koordiniraju i da je SPS izašao ovako bez namere da iritira SNS. I naprednjacima je potreban jak SPS, doduše ne previše jak da ne postane pretnja u budućnosti, već dovoljno snažan da SNS osigura stabilnu većinu kao do sada - objašnjava Klačar.

Na pitanje kakve su šanse da se ostvari Dačićeva želja iz naziva liste, naš sagovornik kaže:

- Male. Ipak će razlika u glasovima u odnosu na SNS biti tolika da o premijerskom mestu neće odlučivati SPS.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja