NEMA MESTA PANICI, UPRKOS KRIZI U SVETU: Matićeva: Imamo hrane, cene neće znatnije rasti!
Foto: Beta/Dragan Gojić

POLITIKA

NEMA MESTA PANICI, UPRKOS KRIZI U SVETU: Matićeva: Imamo hrane, cene neće znatnije rasti!

Politika -

Država se pripremila za ovo, robne rezerve su pune. Vlada je već mesecima pripremala strategiju, poručila ministarka trgovine

Nema mesta panici! Cene osnovnih životnih namirnica ostaće na istom nivou sve do maja, a Srbija ih ima u dovoljnim količinama, poručila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio na rast cena i pomamu za žitaricama, zbog čega bi naša zemlja trebalo da zabrani njen izvoz.

- Državno rukovodstvo i Vlada Srbije svesni su situacije i pripremali su se za ovo. U prilog tome govori i činjenica da su robne rezerve pune. To znači da je Vlada već mesecima pripremala strategiju, donosila robne uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, naftnih derivata i nafte. Nema mesta panici, ali je razumljivo. Apelujemo na svoje građane da veruju u svoju državu - poručila je Matićeva za Kurir TV.

Prevencija

Naglasila je da životnih namirnica ima dovoljno za sve.

Tatjana Matić
foto: Profimedia, Kurir TV

- Cene osnovnih životnih namirnica ostaju ograničene do maja. Ima dovoljno osnovnih životnih namirnica za sve. Kad govorimo o pšenici, prvenstveno o žitu i kukuruzu, mi smo jedni od najvećih izvoznika na svetu. Mi imamo sasvim dovoljno i žita iz prethodne godine, a i u setvi je jako puno bilo posejano, tako da se čeka letnja žetva. Ova nova mera koja se uvodi ima za cilj zaštitu i prevenciju domaćeg tržišta. Postoji povećana potražnja na našim berzama za žitom, neko će tu profitirati, a neko je već profitirao i to je u redu. Mada, obaveza države je da misli o svojim građanima, potrošačima i da zaštiti svoj nacionalni interes - rekla je ministarka.

Da građani ne treba da strahuju od nestašica i enormnog rasta cena hrane, poručuje za Kurir i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

- Robne rezerve su nam velike, a pritom imamo dobru poljoprivredu i resurse. Naime, jesenja setva žitarica je bila povećana prošle godine, kada je bio enormno dobar rod pšenice. A ako bude i ova godina kao prošla, a obećava da će biti, imaćemo jako dobru poljoprivrednu godinu. Jeste pšenica poskupela na svim berzama jer Rusija i Ukrajina ne mogu da zadovolje tražnju, ali mi ćemo svakako imati za domaće potrebe, a možda čak i za izvoz - naveo je Kovačević.

Globalni problem

Ukazuje i da država na razne načine predupređuje rast cena.

Usijanje, Emisija, Miladin Kovačević, Ljubodrag Savić, Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir

- Pre svega ovim privremenim zamrzavanjem cena, ali i kontrolom snabdevanja robom iz robnih rezervi. Obuzdava se uspešno inflacija. Takođe, imamo povoljnu situaciju sa energentima, struju najviše koristimo domaću, a gas imamo po dogovorenim cenama, tako da nema razloga za brigu. Niko ne može da tvrdi da se cene neće menjati, ali drastičnih promena sigurno neće biti - jasan je Kovačević.

Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ukazao je da ovo nije situacija kao svojevremeno kada su bile sankcije.

- Ovo nije takva situacija, ovo nije naš, već globalni problem - ocenio je za TV Prva i dodao da hrane ima, ali i da će, kaže, sigurno poskupeti bez obzira na to koliko zamrzavali cene.

Ministarka Mihajlović Bez restrikcija i poskupljenja struje i gasa za domaćinstva

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je juče da je stabilno snabdevanje i isporuka energije i energenata, da neće biti nikakvih restrikcija niti ograničenja, kao ni poskupljenja struje i gasa za domaćinstva.

- Najvažnije za građane i privredu je da svih energenata ima dovoljno. Ima dovoljno naftnih derivata i gasa, struja se proizvodi. Manji je uvoz struje u odnosu na prethodne mesece, ima i dovoljno toplotne energije - rekla je ministarka.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Beta/Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track