02:40

Petrović izneo tvrdnje: Rusija ima dovoljno resursa za sledećih 20 godina

UKRAJINSKA KRIZA

JEDINO RUSIJA MOŽE MIRNO DA SPAVA NAREDNIH 20 GODINA: Stručnjaci tvrde da Putinova najava može da uništi celu EVROPSKU PRIVREDU

Politika -

Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, istakao je da je Rusija jedina zemlja Evroazije koja ima višak nafte i gasa za sledećih 20 godina.

Petrović je naveo da prema projekcijama Rusija izvozi čak 3/4 nafte u inostranstvo što ih čini sigurnim.

- Vi kad pogledate Evroaziju možete da vidite da jedino Rusija ima višak nafte i gasa i to za sledećih 20 godina po projekcijama. Prema tim projekcijama može da izvozi 3/4 nafte u inostranstvo. Kad pogledate druge velike centre moći poput EU, Kine, Indije i Japana, vidite da su svi deficitarni. Neki imaju beznačajan udeo, poput Kine i Japana, a neki kao Evropa male zalihe, ali sve će se to smanjivati - rekao je Petrović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Dragan Petrović
foto: Kurir Televizija

Američki predsednik Džozef Bajden, podsetimo, najavio je da će posetu Evropi iskoristiti da učvrsti postojeće sankcije Rusiji i da uvede nove, ali Pajazit Pomak, programski direktor Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, smatra da države EU možda neće krenuti potpunim sankcionisanjem Rusije.

- Ne možemo da očekujemo da EU i SAD imaju istu spoljnu politiku. Zato što su ulazeći u EU nezavisne države zadržale deo svoga suvereniteta i imaju mogućnost da vode sopstvenu spoljnu politiku. Ne možemo očekivati, pošto je reč o gasu, da će sve države zabraniti uvoz, jer ako se odreknete snabdevanja gasa iz Rusije pitanje je gde ćete naći alternativu - rekao je Pomak.

03:55

Pomak smatra da se gas neće prodavati u rubljama: PUTIN SAMO POKAZUJE EVROPI ŠTA DA OČEKUJE

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ne vidi smisla da prodaje energente u dolarima i evrima nakon što su SAD i Evropska unija najavile neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji. Naložio je vladi da što pre pređe na prodaju u rubljima za zemlje koje nisu prijateljske.

Voditeljka Olju Lazarević upitala je Pomaka kako vidi ovakvu odluku ruskog predsednika Putina.

- Mislim da je to više postavljeno u smislu ako vi uradite ovo, mi smo spremni da napravimo sledeći gest. Potpuno je nerealno tako nešto očekivati, pošto smo svesni koja je svetska valuta za plaćanje, tako da ja ne očekujem da će do toga doći. Putin samo pokazuje šta Evropa može da očekuje i da sukob lako može da pređe u sukob nekontrolisanih razmera koji može da privredno uništi čitavu Evropu. U SAD, moje je lično mišljenje, da će najveći benefit na neke duže staze imati republikanci, jer kad vaš kadnidat nije predsednik, mogu da kritikuju sve ovo što se dešava. Očekujem već u narednom izbornom ciklusu promenu - istakao je Pomak.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

Zelenski u video obraćanju: Otkriće se tokom samita u Briselu ko je izdao Ukrajinu zbog novca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track