01:33

SUKOB U UKRAJINI JE ZAPRAVO BORBA KINE I SAD! Filipović smatra da je Kina budući hegemon: RUSIJA MOŽE SAMO DA BUDE PARTNER

OTVORENO

SUKOB U UKRAJINI JE ZAPRAVO BORBA KINE I SAD! Filipović smatra da je Kina budući hegemon: RUSIJA MOŽE SAMO DA BUDE PARTNER

Politika -

Aleksa Filipović, saradnik Instituta za evropske studije, smatra da je šira slika ovog sukoba u Ukrajini zapravo borba SAD i Kine za buduću prevlast u svetu, jer kako navodi Rusija nikada neće biti sila kao Kina.

Saradnik Instituta za evropske studije naveo je da je strani kapital bio prisutan na teritoriji Rusije i da če ona u narednih nekoliko godina morati da poradi na tome da se sama izdržava ili da se u potpunosti okrene na istok.

- Strani kapital je bio i te kako prisutan na teritoriji Rusije. Rusija na primer nema svoju laku industriju u nekoj većoj meri izgrađenu i ona je zavisila od strane zapadnih fabrika. Biće problem u narednih nekoliko godina kada će Rusija morati da napravi neku vrstu samodovoljnosti ili da se bar osloni na zemlje poput KIne i Indije. Sada se događa jedan prelaz sa zapada na istok. Mogli smo da vidimo u bankarskom sistemu Rusije da sve njihove banke prelaze na Unipejd i Alipejd sistem plaćanja. Visa i master kard više nedejstvuju na teritoriji Rusije - rekao je Filipović.

Aleksa Filipović
foto: Kurir Televizija

Smatra da sukob u Ukrajini u širem kontekstu je borba između SAD i Kine za buduću prevlast.

- Ovaj sukob u Ukrajini ne treba shvatati kao rat između Rusije i Ukrajine. Treba ga razumeti u jednom širem kontekstu, borbe SAD i Kine za buduću prevlast u svetu. Zato što Rusija nikada ne može da bude sila kao što to Kina može da bude. Kina je jedini kandidat za nekog budućeg hegemona umesto SAD. Rusija može samo tu da bude neki partner Kine da li jak ili slab u zavisnosti kako će se ovaj rat odvijati - rekao je Filipović.

Filipović je istakao da Kina prvi put posmatra savremeni rat.

- Možemo imati građanski nemir ili totalni krah ekonomije ako Rusija ne bude mogla da se izbori sa ovim. U tom slučaju Kina neće imati jakog saveznika već problematičnog suseda, a to znači dodatan pritisak za Kinu. Ovaj rat je jako važan za Kinu jer ona posmatra prvi put kako izgleda savremeni rat. Ona nikada nije učestvovala u savremenom ratnom sukobu - rekao je Filipović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:33

Putin uvodi set mera: Od sada će se gas neprijateljskim zemljama naplaćivati u rubljama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja