Samardžić: EU traži da Srbija prizna Kosovo

Samardžić: EU traži da Srbija prizna Kosovo

Politika -
Ne samo da EU traži da Srbija to učini, nego EU ne može ni Srbiji ništa naročito da priušti u pogledu pogodnosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić izjavio je danas da Vlada Srbije poput prethodne vlade koristi "iluziju pristupanja EU" kao opravdanje za kosovsku politiku, iako to, kako je ocenio, za Srbiju "više nema nikakvog smisla".

"Ne samo da EU traži da Srbija prizna Kosovo, nego EU ne može ni Srbiji ništa naročito da priušti u pogledu pogodnosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To smo kritikovali u politici prethodne vlade, a čini mi se da ćemo morati da nastavimo jer i ova vlada nastavlja tu vrstu politike", rekao je Samardžić.

On je dodao da se u kosovskoj politici vlade vidi više znakova kontinuiteta nego diskontinuiteta, ali da se ne može pouzdano govoriti kakva će ta politika biti, jer nema nijednog strateškog ili praktičnog dokumenta na osnovu kojeg bi se moglo pouzdano suditi."Postoje izjave da nameravaju da rade drugačije od prethodne vlade, a s druge strane, i izjave da će primeniti dogovore postignute u Briselu i da će nastaviti pregovore o preostalim pitanjima. Ako bude tako, 'primeniti i nastaviti', onda je to kontinuitet sa prethodnom vladom i to uz isto obrazloženje da se to čini zarad pristupanja Srbije EU", rekao je Samardžić.

Potpredsednik DSS je naveo da je više pokazatelja kontinuiteta, a ostaje da se vidi da li će vlast promeniti politiku i okrenuti list, i kakav će konsenzus predložiti pred skupštinom, što je obećala, kao i da li će ponuditi parlamentu platformu koja bi bila prihvaćena kao nacionalna politika."To se najavljuje, a toga za sada nema", rekao je Samardžić.

On je naveo i da poseta Briselu potpredsednice vlade zadužene za evropske integracije Suzane Grubješić, a i najavljena poseta Briselu premijera Ivice Dačića, podsećaju na "pritiske i ucene s kojima je EU stalno suočavala Srbiju", a Srbija prihvatala jer se navodno drugačije ne može.

Upitan zašto nova vlast ponavlja da Srbija nikada neće priznati Kosovo, iako je premijer Srbije Ivica Dačić takve izjave ranije nazvao "praznom floskulom koja nikoga ne obavezuje", Samardžić je odgovorio da je to ponavljanje dosta onespokojavajuće jer je to "prazna priča" s jedne strane, a s druge, niko od Srbije formalno ni ne traži da prizna Kosovo.

"Te izjave su besmislene, a alfa i omega politike je ne slušati šta neko priča, nego gledati šta radi. Naši političari pokušavaju da objasne građanstvu da tu nema nekog problema jer oni (EU) kažu da Srbija ne mora da prizna Kosovo", rekao je Samardžić.

Dodao je da EU, s druge strane, međutim, pritiska da Srbi prihvate albanska dokumenta, da se napravi "normalna granica" između Srbije i Kosova i da se kao poslednja instanca prihvati stav Vrhovnog suda Kosova o katastarskim pitanjima, odnosno o pitanjima imovine i vlasništva nad zemljom.

Potpredsednik DSS je naveo i da pritisci idu u i pravcu da se Kosovo prihvati u međunarodnim regionalnim susretima i dijalozima pod imenom Kosovo, odnosno pod državnim imenom.

"Sam pristanak na to je poraz jer je Kosovo prisustvovalo međunarodnim skupovima pod imenom UNMIK Kosovo i to je jedino što odgovara Rezoluciji 1244, a Stefanović je to promenio i vidim da je i Dačićevo obrazloženje slično - 'mi ćemo insistirati na asimetričnosti'. Ali, potrebno je insistirati na onome kako je Kosovo bilo prisutno dok se poštovala Rezolucija 1244, a ovo je sada sve razgovor o modusu kako da to nezavisno Kosovo bude predstavljeno", rekao je Samardžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track