MINISTAR SELAKOVIĆ RAZGOVARAO S GUTEREŠOM PRED SAVET BEZBEDNOSTI UN: Srbija apsolutno opredeljena za očuvanje mira i bezbednosti
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

u njujorku

MINISTAR SELAKOVIĆ RAZGOVARAO S GUTEREŠOM PRED SAVET BEZBEDNOSTI UN: Srbija apsolutno opredeljena za očuvanje mira i bezbednosti

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je večeras saopštilo da se ministar Nikola Selaković danas u Njujorku sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Razgovarali su o današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, a ministar je istakao da je "kontinuirano razmatranje situacije na Kosovu i Metohiji pred tim telom od suštinskog značaja kako za Srbiju tako i za međunarodnu zajednicu".

U kontekstu zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, Selaković je "podvukao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija", istakavši da je "od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom" na Kosovu i Metohiji.

Selaković je, kako je preneto, informisao generalnog sekretara UN o "učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, poručivši da ti incidenti nedvosmisleno ukazuju na ugroženost našeg naroda i krhku bezbednosnu situaciju u pokrajini", a govorio je i o problemu lica interno raseljenih.

Ministar je ponovio da je "Srbija apsolutno opredeljena za očuvanje mira i bezbednosti i da će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", kao i da je "Srbija dosledno stub političke stabilnosti na Zapadnom Balkanu" - prenelo je Ministarstvo.

Delovanju UN i očuvanju međunarodnog mira, rekao je Selaković, Srbija doprinosi kroz učešće u misijama UN širom sveta, te je ona po tome, s više od 260 "plavih šlemova", treća u Evropi i prva u svom regionu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track