EKSKLUZIVNO! Ovo je JEZIVA PORUKA koju je islamski terorista ostavio na grobu patrijarha Irineja NAPISAO I DATUM NAPADA NA HRAM
Foto: Kurir, Marina Lopičić, Zorana Jevtić

užasne pretnje u srpskoj svetinji

EKSKLUZIVNO! Ovo je JEZIVA PORUKA koju je islamski terorista ostavio na grobu patrijarha Irineja NAPISAO I DATUM NAPADA NA HRAM

Društvo -

Islamski terorista ostavio je preteću poruku na grobu patrijarha Irineja da će zapaliti Hram Svetog Save, u kom i počiva ovaj poglavar SPC, ekskluzivno saznaje Kurir. Islamista, koji je inače Grk, uhapšen je i deportovan iz Srbije u januaru 2021, kad je i pretio, a zbog njega je Hram uveo privatno obezbeđenje.

Vladika Stefan Šarić, starešina Hrama Svetog Save, koji je i episkop remezijanski i vikar patrijarha Porfirija, kaže za Kurir da je preteća poruka ostavljena u knjizi žalosti kraj groba patrijarha Irineja, koji se upokojio novembra 2020, kad je i sahranjen u kripti Hrama.

Hram Svetog Save, Hram Sv. Save, Terorističke pretnje, Teroristička pretnja, Grob Patrijarha Irineja, kripta Hrama Svetog Save, Episkop Stefan Šarić, Stefan Šarić
foto: Zorana Jevtić

- Ne sećam se tačnog datuma, mislim da je bio januar 2021, ali je bilo u periodu posle upokojenja patrijarha Irineja, a pre izbora patrijarha Porfirija, koji je bio u februaru, kad su naši ljudi iz Hrama na jednoj stranici knjige žalosti našli nesvakidašnju i nerazumljivu poruku. Ispisano je bilo svašta i na grčkom, i na arapskom, i na engleskom jeziku s mnogo nekih datuma i brojeva. Nijedna reč nije bila na srpskom i nikome ništa nije bilo razumljivo. Slučaj smo odmah prijavili policiji, sumnjajući da je neka preteća poruka. Stručnjaci za terorizam, kako nam je rečeno iz policije, dešifrovali su i povezali sve što je napisano i videli su da je tu neki datum stavljen, mislim da je bila reč o februaru, ne sećam se tačno, kad će da zapale hram. Napisao je, uz reči "Alahu ekber", bez kojih ne ide nijedan teroristički napad, da će doći ponovo - kaže za Kurir vladika Stefan i dodaje:

NA PATRIJARHOV GROB MOŽE SVAKO

Vladika Stefan navodi i da svaki vernik može slobodno i uvek da dođe na grob patrijarha Irineja, u kripti Hrama, u kojoj je Crkva Svetog kneza Lazara.

- Neretko dolaze i strani državnici i javne ličnosti iz srpskog života, a ne samo običan narod, i mnogo mi je drago zbog toga, to je znak da je naša crkva ipak poštovana, a patrijarh Irinej voljeni poglavar - kaže episkop Stefan.

Obilazak groba patrijarha Irineja ovih dana je, doduše, malo otežan, jer umetnici oslikavaju taj deo kripte, pa je mnogo skela i materijala okolo, a sam grob je prekriven kako ne bi bio oštećen. Iznad groba niče freska Vaskrsenje Gospodnje.

Inače, patrijarh Irinej sahranjen je u drugoj grobnici u kripti Hrama, a vladika Stefan nam objašnjava da je to bila izričita želja pokojnog poglavara SPC, kome je on bio vikarni episkop i bliski saradnik.

- Tek kad je patrijarh preminuo, shvatili smo tu njegovu želju da ne bude u prvoj grobnici. Smatrao je da bi u prvoj trebalo da počiva patrijarh Varnava (1880-1937), u čije vreme je i počela gradnja Hrama, koji počiva ovde u Maloj crkvi Svetog Save, tako da je za njega namenjeno drugo po redu mesto - kaže episkop Stefan.

- Između ostalog dešifrovano je da je navodio i datum kad je zapaljena katedrala Notr Dam u Parizu (15. april 2019, prim. nov.), ali i dan kad je Al Kaida izvela napad na kule bliznakinje u Njujorku (11. septembar 2001, prim. nov.).

teroristička poruka
foto: Kurir

Na fotografiji preteće poruke koju je ispisao islamista, a koju poseduje Kurir, ispisani su razni datumi, reči, slova, brojevi, a i precrtano je svašta. Jedino što je internet prevodilac uspeo s grčkog da prevede su reči "bilten" i "posledica", koje su na vrhu stranice. Na dnu stranice je napisano "istok" na engleskom, kao neki rezime uz zaokružen broj 17, a tu su i neki čitljivi datumi - 8. 2. 1978, 17. 10. 1944, 18. 9. 1947, 13. 2. 2002...

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

Srećom, terorista nije ostvario svoj naum, jer ga je vrlo brzo po prijavljivanju slučaja policiji našla i uhapsila.

IRSKI DESNIČARI KORISTILI SLIKU HRAMA

Hram Svetog Save dovođen je u vezu sa antiislamizmom aprila 2018. godine, kad je u Belfastu, prestonici Severne Irske, kako su pisali mediji, grupa koja sebe naziva "Generacija Sparta" ubacila u stotine poštanskih sandučića u tom gradu flajere s pozivom za "odbranu Evrope i otpor islamizaciji Evrope", a fotografija našeg hrama iskorišćena je za naslovnu stranu sajta ove, do tada nepoznate, desničarske organizacije.

- Pošto kamere pokrivaju ceo Hram, brzo je otkriveno kako izgleda čovek koji je to napisao, a policija ga je operativnim radom vrlo brzo i identifikovala. Već drugog, trećeg dana od ostavljanja poruke pronađen je i uhapšen. On je ispovedio da je islamista, a da ima grčke korene, da je Grk. Odmah je deportovan iz Srbije - navodi vladika Stefan i dodaje da posle toga nije bilo nikakvih sličnih incidenata.

DRŽAVA DA GA OBEZBEĐUJE

Episkop Stefan nada se da će Hram biti osvećen možda već ove godine, a što je pandemija korone odlagala, o čemu će možda odlučivati i predstojeći Sabor SPC u maju.

- Kad Hram bude osvećen, smatram da bi trebalo da bude proglašen i objektom od najveće nacionalne važnosti, pa da ga država obezbeđuje i čuva, a ne da angažujemo privatno obezbeđenje. S te strane mora da se nađe neka saradnja države i crkve. Ako je iko zadužio i crkvu, i narod, i državni aparat, to su Sveti Sava i Nemanjići, pa bi nekako bolje trebalo da se vodi računa o bezbednosti ove svetinje, da ne bude nikakvih iskušenja - naglašava vladika Stefan.

Episkop Stefan veli i da niko od njih iz Hrama nije strepeo od nekog dana ili datuma.

- Jednostavno, mi u crkvi živimo vrlo opušteno, što je, priznajem, s jedne strane vrlo rizično. Ali malo ko će da veruje da neko može nešto tako da uradi, da zapali, digne u vazduh ili ko zna šta učini Hramu - kaže vladika.

ČINJENICE

- 20. novembra 2020. preminuo patrijarh Irinej

- 22. novembra 2020. patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save

- januara 2021. ostavljena preteća poruka na patrijarhovom grobu

- dva, tri dana kasnije uhapšen islamista grčkog porekla

- 18. februara 2021. izabran novi, 46. poglavar SPC Porfirije

Ipak, ovaj incident bio je okidač da Hram uvede privatno obezbeđenje.

- Između ostalog i zbog toga sada imamo obezbeđenje, koje plaća Patrijaršija. Fala Bogu, nemamo nekih velikih iskušenja od tada. Jedino što ima puno prosjaka, a dešavale su se i krađe. Recimo, dok žene pale sveće, priđu i ukradu torbu. Angažovanjem obezbeđenja i to je dosta smanjeno - veli vladika Stefan.

Štampano izdanje 21.04.2022.
foto: Kurir

Kurir/J.S.Spasić

Bonus video:

02:04

PUŠTANJE NA SLOBODU TERORISTE BOSNIĆA: Jedna trećina zatvorenika se radikalizuje u zatvoru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track