VENCI NA SPOMENIKU STEVANU FILIPOVIĆU: Fotografija pogubljenja pre 80 godina, SIMBOL JE BORBE PROTIV FAŠIZMA
Foto: Privatna Arhiva

ubijen od strane gestapoa

VENCI NA SPOMENIKU STEVANU FILIPOVIĆU: Fotografija pogubljenja pre 80 godina, SIMBOL JE BORBE PROTIV FAŠIZMA

Politika -

Povodom 80. godina od smrti Stjepana Stevana Filipovića (1916-1941.), potpredsednik Narodne skupštine Đorde Milićević, predstavnici Gradskog odbora SPS Valjevo, SUBNOR Valjevo, SUBNOR Mionica i predsednik "Udruženja prijatelja Mionice" Goran Davidović iz Beograda sa saradnicima i građanima Valjeva, položili su vence na platou ispred zgrade Centra za kulturu u Valjevu i na platou ispred Spomenika borcima revolucije, postavljenom prema liku i herojskom činu ovog narodnog heroja.

Stjepan Stevan Filipovic, simbol antifašisticke borbe, ubijen je 22. maja 1942. godine od strane Gestapoa.

Goran Davidović, Ivan Milićević
foto: Privatna Arhiva

On je brutalno likvidiran, a oko vešala je tada bilo oko tri hiljade ljudi i dece koji su dovedeni iz školskih klupa. Njegovo telo je na vešalima ostavljeno nekoliko dana, a potom odneseno u nepoznatom pravcu i do danas se ne zna gde je pokopan.

Inače, zbog prkosnog držanja Filipovića na gubilištu, nemačke okupacione vlasti su ubrzo donele naredbu da se odustane od daljih javnih vešanja na tlu Srbije.

Goran Davidović, Ivan Milićević
foto: Privatna Arhiva

Fotografija njegovog pogubljenja u Valjevu postala je simbol borbe protiv fašizma.

Filipović je rođen u Opuzenu u Hrvatskoj, bio je revolucionar i antifašista. Cela porodica Stjepana Filipovića bila je streljana u Drugom svetskom ratu.

On je 14. decembra 1949. godine, odlikovan i proglašen za narodnog heroja. Monumentalni spomenik, rad vajara Vojina Bakića, podignut je 1961. na brdu Vidrak iznad Valjeva.

Goran Davidović, Ivan Milićević
foto: Privatna Arhiva

Inače, "Udruženja prijatelja Mionice" i njen predsednik Goran Davidović, poslalo je peticiju državnim organima koja se odnosi na obeležavanje jubilarne godišnjice ovog istorijskog događaja kao i predlog da se on unese u državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track