KAJMAK 2 MILIJARDE, JAJE 70 MILIONA?! Počelo je pre tačno 30 godina! Tad smo svi bili milijarderi a čekali smo u redu za hleb
Foto: EPA/Saša Stanković, Printscreen, Printscreen/Youtube

bilo ne povratilo se: 30 godina od uvođenja neljudskih sankcija sfrj

KAJMAK 2 MILIJARDE, JAJE 70 MILIONA?! Počelo je pre tačno 30 godina! Tad smo svi bili milijarderi a čekali smo u redu za hleb

Politika -

Tog 30. maja 1992. Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 757 kojom su tadašnjoj SR Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u BiH, uvedene sankcije bez presedana u istoriji svetske organizacije

BEOGRAD - Na današnji dan pre tačno 30 godina Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Tog 30. maja 1992. Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 757 kojom su tadašnjoj SR Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u BiH, uvedene sankcije bez presedana u istoriji svetske organizacije.

Za uvođenje potpune ekonomske blokade i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza sveta sa SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, glasalo je 13 članica Saveta bezbednosti UN, niko nije bio protiv, a Kina i Zimbabve su bili uzdržani.

Novčanica, 500 milijardi dinara
foto: Prinstcreen

Neposredan povod za uvođenje sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji bio je masakr civila u redu za hleb u ulici Vase Miskina, u centru Sarajeva, za šta su odmah optuženi Srbi iz BiH.

inflacija, SFRJ, nestašica
foto: Youtube Printscreen

CENOVNIK IZ 1993. MOŽETE POGLEDATI OVDE

Stampedo ulazak u samoposlugu u Beograđanki

inflacija, SFRJ, nestašica
foto: Youtube Printscreen

Srpska strana je to negirala, tvrdeći da se radi o bombi podmetnutoj od strane vlasti u Sarajevu, sa ciljem da se izazove reakcija Zapada protiv Srba.

Tokom 1990-ih godina Savet bezbednosti UN usvojio je više od 150 rezolucija povodom raspada SFRJ i ratova na tom prostoru, a desetak rezolucija predviđalo je kaznene mere protiv SR Jugoslavije.

inflacija, kriza, ekonomska kriza, SFRJ, 1992. godina, 1993. godina
foto: Facebook Printscreen/Priče iz naftalina

Sve rezolucije kojima su SRJ uvođene sankcije zbog ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu usvojene su uglavnom jednoglasno, uz podršku svih stalnih članica Saveta bezbednosti UN, među kojima je i Rusija.

Ovako smo živeli

Sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjen je ne samo izvoz nego i tranzit robe, kao i transfer finansijskih sredstava.

Rezolucijom je naloženo i smanjenje osoblja u diplomatskim misijama, sprečavanje učešća u sportskim događajima, a suspendovan je svaki oblik naučne, tehničke i kulturne saradnje.

inflacija, SFRJ, nestašica
foto: Youtube Printscreen

Povodom pitanja u vezi s Jugoslavijom, Moskva je u Savetu bezbednosti UN iskoristila pravo veta samo u decembru 1994, sprečivši usvajanje rezolucije kojom se, zbog teške humanitarne situacije na području Bihaća, tražila striktnija kontrola granica SRJ sa Hrvatskom i BiH, a nekoliko puta se uzdržala od glasanja.

Kurir.rs/RTS/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track