04:03

PRITISAK EVROPSKOG PARLAMENTA NA SRBIJU DA SE UVEDU SANKCIJE RUSIJI! Stručnjaci: Poruke koje šalju nisu iznenađujuće

Pristupanje EU strateško opredeljenje Srbije

PRITISAK EVROPSKOG PARLAMENTA NA SRBIJU DA SE UVEDU SANKCIJE RUSIJI! Stručnjaci: Poruke koje šalju nisu iznenađujuće

Politika -

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o Srbiji uz poziv da se uvedu sankcije Rusiji.

Izveštaj izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano. On je naveo da je dijalog jedini način za rešenje odnosa između Beograda i Prištine.

Vladimir Bilčik
foto: Youtube prtscr / EU Debates

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Evropski parlament poziva Srbiju da preispita svoje odnose sa Rusijom u oblasti odbrambene politike i da prekine oblike vojne saradnje sa Rusijom, navodi se u rezoluciji.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Zbog čega predstavnici Evropske unije vrše pritisak na Srbiju i zašto je bitno da Srbija uvede Rusiji sankcije i kakve bi to posledice imalo po Balkan, objasnili su u Jutarnjem programu Kurir televizije pravnik Milan Antonijević i šef kabineta prvog potpredsednika Vlade i nekadašnji savetnik ministra spoljnih poslova Vanja Vukić.

- Pristupanje EU jeste strateško opredeljenje Srbije. Rezolucija koja je usvojena je pomalo licemerna, ali ono što ohrabruje je to što nije obavezujuća. Ta rezolucija ne sadrži samo uvođenje sankcija Rusiji, već i priznavanje nezavisnosti Kosova. Možemo da vidimo put i pravac kojim će EU da ide u narednom periodu. Srbija treba da vodi računa o svojim interesima, ni EU što se tiče odnosa prema Rusiji nije jedinstvena, a od Srbije se traži da u potpunosti primeni te sankcije ka Rusiji - rekao je Vukić gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Antonijević ističe da poruke koje šalje Evropski parlament nisu iznenađujuće.

- Ovo nije iznenađenje jer smo ovu poruku čuli od nekih zvaničnika EU. Ta poruka nije obavezujuća, Srbija pregovara sa EU i unutar evropske komisije imamo deo koji pregovara sa nama. U ovim porukama ima i ohrabrenja, to je napredak Srbije u tržišnoj ekonomiji na primer. Žao mi je što nisu malo više spomenuli napredak pravosuđa. Vidim da bi i sam Bilčik imao možda drugačiji stav po pitanju priznavanja Kosova i to je neko ogledalo. Treba da razmišljamo trezveno - kaže Antonijević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:27

EVROPSKI LIDERI NISU SLUČAJNO ODABRANI DA ODU U UKRAJINU! Analiza dr Milosavljevića: Tajming dolaska je BITAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track