GORAN VESIĆ: Očekujem da mandatar bude iz Srpske napredne stranke
Foto: Kurir televizija

stav

GORAN VESIĆ: Očekujem da mandatar bude iz Srpske napredne stranke

Politika -

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je za TV Vesti, da je sa konačnim završetkom izbora u Velikom Trnovcu, predsedniku omogućeno da započne konsultacije sa poslaničkim grupama.

- Danas su dodeljeni mandati narodnim poslanicima tako da bi konstitutivna sednica Skupština Srbije trebalo da se održi do kraja jula, a najkasnije početkom avgusta, zavisi od toga kada predsednik Skupštine u prošlom mandatu zakaže - istakao je Vesić.

Dodaje da konstituisanje Narodne skupštine znači da se poštuje volja građana.

- Kako nalaže zakon, predsednik će obaviti konsultacije sa predsednicima poslaničkih grupa, a posle saopštiti ime mandatara - rekao je Vesić. On je naglasio da očekuje da mandatar bude iz Srpske napredne stranke, i da će to biti neko za koga predsednik smatra da može da obezbedi glasove svih 126 poslanika, koliko je i dovoljno za izbor Vlade.

- Nakon toga sledi da sa našim tradicionalnim koalicionim partnerom, Savezom vojvođanskih Mađara (SVM) sa kojima imamo većinu, razgovaramo o sastavu Vlade, a onda eventualno sa još nekim drugim partnerima. Trudili smo se u prošlosti da imamo što širu koaliciju oko Vlade, to nam je praksa - rekao je Vesić i podvukao da će vlada biti formirana i pre isteka zakonskog roka, jer nas čeka teška zima.

- Pred budućom vladom se nalaze veliki izazovi. Zima će biti izuzetno teška i nama je potrebna Vlada koja će donositi brze i odgovorne odluke, kako bismo završili čitav posao obezbeđivanja hrane i energenata za naše stanovništvo i ako smo mi na vreme počeli da se spremamo za nadolazeću krizu, mi smo ipak deo Evrope, nismo izolovano ostrvo i moramo da budemo u pripravnosti zvog svega što će se dešavati u narednom periodu - zaključio je Vesić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track