PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAO AL SISIJA Čast mi je i zadovoljstvo, obnova naše saradnje doneće mnogo našim narodima u budućnosti
Foto: BETA/Amir Hamzagić

prva zvanična poseta posle 35 godina

PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAO AL SISIJA Čast mi je i zadovoljstvo, obnova naše saradnje doneće mnogo našim narodima u budućnosti

Politika -

Uz svečane plotune, gardu, crveni tepih i obe državne himne, predsednici su izvršili smotru svečane garde uz taktove čuvene koračnice "Pozdrav komandantu" posle čega se egipatski predsednik naklonio zastavi Srbije

BEOGRAD - Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi doputovao je u zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji, što je prvi dolazak jednog egipatskog šefa države u Beograd posle tri i po decenije.

Aleksandar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat, doček
foto: BETA/Amir Hamzagić

Ispred Palate Srbija predsednik Aleksandar Vučić priredio mu je svečani doček, a potom je usledio sastanak dvojice državnika.

1 / 10 Foto: BETA/Amir Hamzagić

11.35 - Obraćanje predsednika Srbije koji je na samom početku rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da dočeka i ugosti velikog prijatelja Srbije koji je našoj zemlji iskazao veliko poštovanje jer je u Beograd - posle skoro četiri decenije od poslednje posete egipatskog lidera - došao između posete dvema najmoćnijim zemljama Evrope - Nemačkoj i Francuskoj.

Aleksandar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat, doček
foto: BETA/Amir Hamzagić

- Čast mi je i zadovoljstvo, obnova naše saradnje doneće mnogo našim narodima u budućnosti - rekao je Vučić ocenivši ovu posetu istorijskom.

Kad je reč o ekonomskoj saradnji, Srbija je dobila sertifikat za izvoz pšenice i jabuke u Egipat a kod nas će po bitno nižoj ceni - bescarinski stizati egipatski limun, jedan od najboljih. Planirana je i saradnja u oblasti obrazovanja i stipendiranja studenata.

1 / 9 Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik je najavio i da će obojica sutra prisustvovati vojnom prikazu na poligonu u Nikincima, kao i vraćanje redovne avionske linije Beograd - Kairo u najskorijoj budućnosti, a koja je morala da bude ukinuta zbog korone.

Vučić je rekao da će Srbija do kraja godine pokušati da sa Egiptom uspostavi ugovor o slobodnoj trgovini.

"Do kraja oktobra ili početka novembra, a svakako do kraja godine. To je za našu zemlju od izuzetnog značaja, bila bi win-win situacija, nešto u čemu dobijamo i jedni i drugi", dodao je on.

Orden Srbije za mene je čast!

Predsednik Egipta zahvalio se Vučiću na odlikovanju rekavši da je to odlikovanje za njega velika čast.

Predsedniče Vučiću, biće mi čast da nam budete gost

Al Sisi je predsedniku Srbije s govornice uručio poziv da u ime Srbije prisustvuje klimatskoj konferenciji koja će biti održana u poznatom letovalištu Šarm el Šeik.

1 / 3 Foto: BETA/Amir Hamzagić

Obraćanje predsednika Egipta. Na samom početku zahvalio se predsedniku Srbije na dočeku nazvavši ga svojim prijateljem, te naglasio da Egipćani vole srpski narod i smatraju ga prijateljskim te da dva naroda imaju istorijsku saradnju još od 1908. godine. Podsetio je i da se u oktobru navršava 60 godina od prve posete jednog egipatskog državnika Beogradu.

Aleksandar Vučić, Palata Srbije
foto: Printscreen/Pink TV

- Svi u Egiptu znaju za Tita i on se tamo mnogo poštuje. Kao što svi ovde znaju za Nasera, tako i u Egiptu znaju za Tita - rekao je Al Sisi i dodao da od srca zahvaljuje na dočeku ali i saradnji koja je dogovorena.

- Pričali smo o politici, nauci, znanju, saradnji u biznisu i razmeni iskustva u poljoprivredi - dodao je Egipćanin dodavši da su spoljnopolitičkim temama dominirale Ukrajina, Libija, Palestina s naglaskom da se Egipat zalaže za rešavanje svih sporova mirnim putem i sporazumima.

Al Sisi: Egipat očekuje još jaču saradnju sa Srbijom

Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je rezultat dosadašnjih kontakata Srbije i Egipta ;jedna "nova vizija" saradnje dve zemlje i da Kairo očekuje još jaču saradnju s Beogradom, u svim sferama. Predsednik Vučić je dodao da je uveren da su današnji razgovori dali "snažan impuls" daljoj saradnji koja će se videti i u međunarodnim institucijama i organizacijama, i u "najkonkretnijim ekonomskim oblastima" i zajedničkim projektima.

Dodao je da Srbija smatra da u oblasti vojno-tehničke saradnje Srbija i Egipat mogu mnogo da ponude, da formiraju zajednička preduzeća i da se oslone jedno na drugo. Rekao je i da su Srbija i Egipat dogovorili veoma blisku saradnju ministarstava spoljnih poslova.

11.30 - Predsednici su potpisali Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

1 / 13 Foto: Printscreen/Pink TV

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

11.25 - Predsednik Srbije odlikovao je egipatskog predsednika Ordenom Republike Srbije na lenti.

Aleksandar Vučić, Palata Srbije
foto: Printscreen/Pink TV

Posle uručenja odlikovanja usledilo je potpisivanje čak 13 državnih sporazuma na koje su potpis stavili resorni ministri obeju zemalja.

Aleksandar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat
foto: BETA/Amir Hamzagić
1 / 4 Foto: Printscreen/Pink TV

10.00 - Počeo sastanak Al Sisi - Vučić. Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat, doček
foto: BETA/Amir Hamzagić

Prethodno je prvom egipatskom predsedniku koji je došao u posetu Beogradu posle 35 godina, ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde. Posle razgovora dvojice predsednika predviđen je plenarni sastanak delegacija Egipta i Srbije, a potom će predsednik Srbije egipatskom kolegi uručiti odlikovanje.

1 / 12 Foto: Printscreen/Pink TV

Obraćanje medijima oko 11.30

Najavljeno je da će se El Sisi i Vučić zajedno obratiti medijima oko 11.30, a nakon toga će učestvovati u Srpsko-egipatskom poslovnom forumu koji će okupiti 200 privrednika.

Za popodne je najavljen sastanak El Sisija sa predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem.

Aleksnadar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat
foto: Printscreen/Pink TV

Uz svečane plotune, gardu, crveni tepih i obe državne himne, predsednici su izvršili smotru svečane garde uz taktove čuvene koračnice "Pozdrav komandantu" posle čega se egipatski predsednik naklonio zastavi Srbije.

Aleksnadar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat
foto: Printscreen/Pink TV

Poseta predsednika El Sisija kompliment Srbiji

Dragan Bisenić bivši ambasador Srbije u Egiptu navodi za RTS da puna radna poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija Srbiji nakon 35 godina predstavlja dobar znak.

Biće potpisano 13 sporazuma

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže za RTS da će poseta predednika Sisija biti veoma bogata, jer se očekuje potpisivanje čak 13 različitih sporazuma i deklaracija.

Aleksnadar Vučić, Abdel Fatah al Sisi, Egipat
foto: Printscreen/Pink TV

Tokom posete razgovaraće se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.

1 / 5 Foto: Printscreen/Pink TV

Predviđen je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim će predsednik Vučić uručiti odlikovanje šefu egipatske države.

Podsetimo, Abdel Fatah el Sisi doputovao je u Beograd juče popodne. Poslednji predsednik Egipta koji je bio u Beogradu bio je Hosni Mubarak 1987, u bilateralnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviji i 1989. kada je učestvovao na beogradskom samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track