OVO SU ČEČENSKI TERORISTI O KOJIMA JE GOVORIO PREDSEDNIK: Pobegli na Zapad, a sad šuruju sa Albancima i hoće da love Srbe na KiM
Foto: Printscreen Facebook, Kurir Televizija

obraćanje predsednika

OVO SU ČEČENSKI TERORISTI O KOJIMA JE GOVORIO PREDSEDNIK: Pobegli na Zapad, a sad šuruju sa Albancima i hoće da love Srbe na KiM

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u današnjem obraćanju o pregovorima u Briselu i trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji pomenuo delovanje čečenskih i čerkeskih terorista na severu naše južne pokrajine.

Predsednik je otkrio da je početkom avgusta na severu Kosova i Metohije boravila grupa kavkaskih separatista, protivnika predsednika ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova.

- Oni su bili tamo sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na severu Kosmeta. Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bakajev, Idriz Azarsanov, H.A. i M.A - otkrio je Vučić.

Predsednik je dodao da su pomenuti teroristi povezani sa Džambulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Kadirova i predstavnicima takozvane "Čečenske Republike Ičkerije", koja je nestala sa ruskom pobedom u Čečenskom ratu.

Ahmed Halidovič Zakajev je vođa čečenskih separatista. On je 2007. godine od strane svojih pristalica proglašen za predsednika vlade u izbeglištvu "Čečenske Republike Ičkerije", podsećaju Novosti.

Tokom perioda "nezavisnosti" Čečenije devedesetih godina imao je čin brigadnog generala. U Drugom čečenskom ratu bio je jedan od vođa Operacije džihad, tačnije zauzimanja Groznog 1996. godine, i komandovao je brigadom za specijalne namene.

Ahmed Zakajev
Ahmed Zakajevfoto: Youtube Printscreen

Od januara 2002. godine živi u Velikoj Britaniji, gde je dobio azil. Tužilaštvo Ruske Federacije vodi postupak protiv njega zbog terorizma i ratnih zločina, kao i zbog osnivanja banditskih formacija.

Sredinom maja, Zakajev je stigao u Ukrajinu gde je izjavio da je njegova delegacija došla "sa ciljem stvaranja čečenske brigade kao dela međunarodne legije za odbijanje ruske invazije na Ukrajinu i kasniju deokupaciju Čečenije".

Drugi terorista sa kojim su povezani Čečeni koje je pomenuo Vučić je Džambulat Sulejmanov. Kao i njegov vođa Zakajev pobegao je na zapad nakon ruske pobede u Čečenskom ratu.

Početkom sukoba u Ukrajini pružio je podršku Kijevu i bataljonima čečenskih separatista koji se bore na strani Rusa.

Džambulat Sulejmanov
Džambulat Sulejmanovfoto: Printscreen Facebook

Predsednik je rekao da su Čečeni primećeni 3. avgusta na severu Kosova, gde su se u Zubinom potoku sastali sa turskim državljaninom D. I. H. Doputovali su na sever vozilom marke "mercedes" novopazarskih registarskih oznaka. Grupa je iskazivala interesovanje o stanju na severu Kosova i Metohija, spremnost Srba za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim obaveštajnim službama podatke, kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale - saopštio je javnosti predsednik Vučić.

Kako je dodao, razgovarano je i o angažmanu boraca za učešće u sukobu u Ukrajini, ali je srećom irski deo komande Kfor-a sprečio zloupotrebe i odbio da izda dozvolu ulaska Kosovskoj policiji u NATO baze.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track