00:34

Počeo sastanak predsednika sa predstavnicima Srba sa KiM

TEŽAK DAN U PALATI SRBIJA: obraćanje posle razgovora sa srbima sa kim

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA Priština ima listu za odstrel, na severu KiM uočena grupa Čečena i Čerkeza sa 2 cilja O MANDATARU U UTORAK

Politika -

* Novog pogroma i proterivanja Srba neće biti, kao ni izbegličkih kolona, to se neće dogoditi, poručio predsednik

* I u narednih 10 dana grčevito ćemo tražiti kompromis

* Priština odbila sve jer imaju samo dva cilja: odbijanje svega što ima veze sa srpskom državom i proterivanje svega što je srpsko, ponudili nam generalni sporazum u 6 tačaka

* Srbin sa Severa na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući koju tu ima 120 godina, a Kvinta saglasna?!

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je sastanak s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije s kojima je danas od 11 sati razgovarao o detaljima prošlonedeljne runde dijaloga u Briselu. On se potom uživo iz Palate Srbija obratio građanima s važnim informacijama za Srbiju i naše građane na KiM.

Predsednik je naglasio da će i u narednih 10 dana nastaviti da traži komprimisno rešenje u vezi sa registarskim tablicama i dokumentima čiju primenu je od 1. septembra najavila Priština. On je u obraćanju javnosti rekao da je poslednjih dana zavladao strah na Kosovu i Metohiji da će im se ponoviti sudbina kao ljudima iz Krajine.

- Grčevito tražimo rešenje i u narednih 10 dana - rekao je predsednik pa dodao: "Kako god bilo, naša poruka ljudima jeste da izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od pogroma".

1 / 13 Foto: Fonet/Aleksandar Barda

14.07 - O mandataru i Prajdu. Predsednik je rekao da nam je najlakše pričati o glupostima i to najbolje znamo u kafani da radimo, te da se poteže to pitanje Prajda a ne priča se o struji, nafti i kako ćemo na zimu pošto od 1. novembra za nas nema ruskog gasa jer smo pod sankcijama, te da su mu odvratni i jedni i drugi jer samo gledaju sebe.

Predsednik Vučić izjavio je da još nije doneta odluka o održavanju Evroprajda i da će javnost biti obaveštena o tome.

Kad je reč o mandataru, Vučić je rekao da bi to trebalo da bude odlučeno u utorak na Predsedništvu SNS, ali pitanje je da li će za to biti vremena jer je trenutno sva pažnja fokusirana isključivo na pitanje Kosmeta te da nije važno da li će to biti objavljeno sad u utorak ili za nedelju dana.

14.05 - Novog pogroma i proterivanja Srba neće biti, kao ni izbegličke kolone, to se neće dogoditi!, upozorio je predsednik.

- Od predstavnika Srba s Kosmeta dobio sam punu podršku, rekli su da stoje uz sve ono što se odluči u Beogradu ali povučena je crvena linija o kojoj danas neću govoriti - rekao je predsednik.

Preneo je da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja prištinskih insititucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci i sudije i tužioci.

Doći će, ukazuje, do potpune razgradnje briselskog poretka.

"Srbi više ne žele da budu bilo čiji taoci", istakao je Vučić i naglasio da će Srbi imati punu podršku.

14.00 - O obaveštajnim aktivnostima na severu Kosmeta: Zašto su došli Čečeni i Čerkezi

- Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom - rekao je Vučić.

Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i opservacija situacije na severu Kosmeta.

- Ustanovili smo i čudna kretanja pojedinih lica. Tri poslednja dana jula i prva dva dana avgusta, boravila je grupa Čečena i Čerkeza povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: jedan je opservacija situacije na severu Kosmeta, a druga je vrbovanje Albanaca za učešće u rusko-ukrajinskom sukobu.

Došli su mercedesom pazarskih tablica, dodao je predsednik koji je prethodno govorio o mandatu NATO na KiM čiji je zadatak da drži bagru da ne prelazi Ibar.

Vučić je kazao da se radi o osobama povezanim sa poznatim protivnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Kako je naveo, oni su se, 3. avgusta, u Zubinom Potoku sastali sa jednim turskim državljaninom, i na severu su proveravali spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako bi mogli da dostave te podatke, kako bi se neutralisale oružane grupe Srba.

Vučić je preneo da je irski deo komande Kfora sprečio dolazak kosovske policije u NATO baze, posebno na sever, dodajući da bi to bilo svakako protivno svim sporazumima.

"Tamo su da bi zaštitili srpsko stanovništvo od divljanja albanske policije, a ne Srba od Srba. Molimo da rade što im je mandat", poručio je Vučić.

Dodao je i da problemi za Srbe neće prestati da postoje jer Priština ima 2 cilja: da ukine srpsku državu i postojanje srpskog naroda na KiM.

13.57 - Ludilo sa papirom, Srbin na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući, a Kvinta saglasna?!, rekao je predsednik pokazavši papir koji bi Priština da izda Srbima sa Severa. Njihovo objašnjenje je bilo da bi oni to izdavali na 90 dana, a da bi Srbin sa Severa morao da 89. dana da izađe s Kosova da bi dobio novu vizu da može da živi u rođenoj kući koju na Kosovu ima 50, 100, 120 godina..., rekao je predsednik ne krijući zgranutost takvim zahtevima Prištine.

13.51 - Tražili su generalni sporazum od 6 tačaka: Pod 1 međunarodno međusobno priznanje i prijem u sve međunarodne organizacije. Druga tačka odnosila se na silovanja, nestale, vraćanje umetničkih artefakata koje je "Srbija otela tzv. Kosova". Pod 3 je bila saradnja u budućnosti, pod 4 o manjinama, a pod pet ponovno pokretanje priče o već postignutim sporazumima... Zatim su govorili o važnim danima u "svojoj istoriji" iz kojih bismo mi Srbi trebalo da naučimo lekcije, kako su rekli.

Govorili su o ukidanju autonomije 1989, zatim "oslobođenju 1999., preskočili su pogrom 2004, ali pomenuli jednostrano porglašenje nezavisnosti. Najviše su pominjali tu 2010. i presudu Međunarodnog suda pravde...

- Sve što je došlo s naše strane, ništa nisu hteli da prihvate - dodao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

13.49 - Imaju samo dva konačna cilja: odbijanje svega što ima veze sa srpskom državom i proterivanje svega što je srpsko.

13.45 - Došli smo u Brisel, a Kurti kaže... Došli smo u Brisel a Kurti kaže da hoće samo RSK table, a mi kažemo dobro, u redu, ne mora KM table, dajte im statusno neutralne KS tablice Unmika, a oni skočili kao opareni...

O Grenelu: Što napadate baš onog ko nas brani

Predsednik se osvrnuo i na medijske napade na bivšeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Ričarda Grenela, u kojima je nazvan remetilačkim faktorom zbog kritika kosovskog premijera Aljbina Kurtija, upitavši zašto se napada baš onaj koji nije protiv Srba.

On je kazao da u srpskom narodu postoje ljudi kojima su dobri samo oni koji govore protiv Srbije, protiv njenog rukovodstva.

"Grenel je jedan od retkih koji ima pošten pristup i hrabar je koji sme da izađe i kaže šta misli i šta se stvarno događa. Pa što vam on smeta. Evo milion onih koji nema šta nisu našli protiv Srba, a vi ste našli baš onog jedinog koji nekaže ništa protiv Srba, ponekad i u korist Srba . Baš njega da napadate, nepogrešivo. Što to radite ljudi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Grenel danas predstavlja pola Amerike.

"Prvi put se u nekim emisijama u Americi čuje da nismo mi krivi , zato što on to govori. Što to sebi radimo, što smo toliko odvratni prema svojoj zemlji. To je kao priča o prajdu, ćutite više i jedni i drugi i prestanite da se prepirete i jedni i drugi. Nikome nećemo dozvoliti da dira homoseksualce u ovoj zemlji, zaštitićemo ih, ali da li će prajda biti otom-potom, govorićemo kada za to dođe vreme", rekao je Vučić, preneo je RTS.

Na pitanje da li će govoriti na posebnoj sednici o KiM u Skupštini Srbije on je kazao da je spreman za to, ali da zna u šta će se to pretvoriti.

"Spreman sad da odem u parlament u prvoj polovini septembra i mislim da ćemo tada sve i moći da govorimo i o nekim drugim zaključcima. U krajnjem slučaju to je moja obaveza da odgovorim i na sve neistine i paušalne ocene i procene i spreman sam da odem u Skupštinu", rekao je Vučić.

Kad je reč o ličnim dokumentima, predsednik je rekao: Evo, uvedite im te papire, kad Vučić hoće da uđe na teritoriju KiM, dajte mu taj papir, ali ne možete ga dati Srbima koji žive na Severu.

- Odbili su sve, i tablice i sve predloge - rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

13.38 - U Briselu smo imali 4 osnovna zadatka. Prvi je bio da uradimo sve što je našoj moći da obezbedimo mir, sigurnost i stabilnost za naše građane, drugi da izbegnemo osudu sveta da nismo učinili sve za kompromis, pod tri morali smo da brinemo o tome kako će sve to u svim delovima sveta da izgleda i hoćemo li mi biti ti koji će biti proglašeni da sprovodimo agresiju ili oni koji čine sve a da druga strana ne čini ništa za kompromis. Pod četiri da obezbedimo opstanak našeg življa na Kosmetu koji je veoma uznemiren.

- Sačuvaćemo naš narod od pogroma i progona, izbegličkih kolona neće biti, rekao je predsednik.

13.30 - Počelo je obraćanje predsednika naciji posle razgovora s kosmetskim Srbima. Predsednik je na samom početku podsetio javnost na stavke Rezolucije UN 1244 kao i na sve što se događalo počev od 1999. pa naovamo. On je dodao da su im Srbi sa Severa kost u grlu i da hoće da ih proteraju.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

U Palati su i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija...

1 / 14 Foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Nakon sastanka predsednik će se obratiti javnosti. Obraćanje predsednika Vučića zakazano je za 13.30 sati.

Predsednik Vučić poručio je u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

Aleksandar Vučić, Palata Srbija, Srbi sa KiM, kosmetski Srbi, kosovski Srbi, Srbi sa Kosova
foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije
00:34

Počeo sastanak predsednika sa predstavnicima Srba sa KiM

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track