U TURSKU SAMO SA LIČNOM KARTOM! Erdogan: To će dodatno unaprediti odnose između dve zemlje
Foto: Printscreen/RTS

U TURSKU SAMO SA LIČNOM KARTOM! Erdogan: To će dodatno unaprediti odnose između dve zemlje

Politika -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata između Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose između dve zemlje.

- Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rešenjima, razmenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju", rekao je Erdogan posle sastanka sastanka sa Vučiće.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dogovor o ličnim kartama između Beograda i Prištine i da se nada da će se uskoro postići dogovor i oko registarskim tablicama.

- Uvek smo podržavali i nastavićemo da podržavamo rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, mi je pružimo pristupom koji je nepristrasan - rekao je Erdogan.

Protokol jedan o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamom ukidanju viza iz 2010. goodine potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i Turske Sulejman Sojlu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je ;"kao i uvek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor" sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu - napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije svečanog dočeka koji je za turskog predsednika priređen ispred Palate Srbija.

Erdogan: Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevazidju izazove

Erdogan je izjavio danas da je turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevazidju izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rešavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan "ne može da toleriše ovakvu vrstu problema više".

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je Turska uvek težila politici ravnoteže izmedju Rusije i Ukrajne, što namerava i da nastavi.

"Postoji nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristip situaciji ne vidimo kao ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku sledi Zapad. Kada planirate da sprovodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete postići rezultate", rekao je on.

Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

"Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova", rekao je on i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.

Erdogan je upozorio da se Putin ne potcenjuje jer su cene u Evropi porasle onda kada je Rusija prestala da isporučuje prirodni gas.

"Svi pokušavaju da pronadju način kako da prežive ovu zimu. A što se toga niste ranije setili zato što Rusija ima ovaj važan adut o svojim rukama", rekao je on.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja