PREDSEDNIK VUČIĆ ODLIKOVAO ORBANA: Hvala na nedvosmislenoj podršci po svim važnim pitanjima! Cenimo takve prijatelje i komšije
Foto: Printscreen/Fonet

Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici

PREDSEDNIK VUČIĆ ODLIKOVAO ORBANA: Hvala na nedvosmislenoj podršci po svim važnim pitanjima! Cenimo takve prijatelje i komšije

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam imao priliku da odlikujem premijera Mađarske Viktora Orbana. Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije. Hvala predsedniku Vlade Mađarske na doprinosu i unapređenju odnosa. Zahvalni smo mađarskim prijateljima na podršci, a posebno i Vama lično, koju pružate Srbiji po svim važnim pitanjima. Budite uvereni da građani Srbije cene takve prijatelje i komšije. Odlika prijatelja je da podržavaju jedni druge, budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić se Orbanu zahvalio i što, kako je naveo, uvek u vidu ima dobrobit Srbije i njenih građana i na ličnom angažovanju na snaženju veza Republike Srbije i Mađarske.

- Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su gotovo impresivni, ali nas istovremeno obavezuju da i u budućnosti čuvamo i negujemo srpsko-mađarsko prijateljstvo i da kao i dosada potpuno posvećeno radimo na jačanju strateških odnosa i svestrane saradnje naše dve zemlje - istakao je Vučić.

1 / 6 Foto: Printscreen/Fonet

Obraćanje Orbana

- Čast mi je što sam imao priliku da preuzmem od Vas orden Republike Srbije, retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, nego zbog onog što ću dalje činiti za Srbiju i Mađarsku. Prijateljstvo nam je olakšano time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo negovati i lično prijateljstvo. Prijateljstvo je okrnjeno samo kada je reč o vaterpolu, tu moramo da se borimo jedni protiv drugih. Istorija nas i te kako podseća na zajedničku misiju, a to je da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je sa jedne strane i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Istorija, geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju, zahvalan sam i Vama i srpskom narodu što smatrate da sam ja dostojan da dobijem odlikovanje Republike Srbije - rekao je Orban.

O osudi od strane parlamenta EU

- Mislim da je to šaljivo. Ne smejem se samo zbog toga što je već dosadno, to čine već treći put. Sada to već smatramo za šalu, vic - rekao je Orban.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo.

Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

- Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom - rekao je Orban.

Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

- Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove - naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

- Kada se formira vlada desne orijentacije onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima - poručio je šef mađarske vlade.

Predsednik Vučić je potom odgovorio na pitanje.

- Kod nas javni servis koji je makar formalno u državnoj svojini i pripada tom liberalnom bloku, ili kvazi liberalnom bloku, gde morate da se pravdate za odluke. Opet bi da nam drže neka predavanja iz EU i pridike, pretpostavljam da će i dalje to da rade. Srbija jeste na evropskom putu ali ima i svoje interese od kojih neće da odstupi - rekao je Vučić.

O sankcijama

Odgovarajući na pitanja novinara o politici sankcija EU Orban je rekao da kada je reč o sankcijama niko nije u lakoj situaciji.

- Sankcije imaju narav, prirodu, da se o njima odlučuje na takvim mestima koja su daleko od zemlje kojoj se sankcije uvode. Lako je da se kroje sankcije iz Pariza, Brisela, Madrida, mi smo bliže sankcionisanoj zemlji to jest Rusiji, ko je bliži od sankcija više i trpi. Nema ničeg iznenađujućeg ako je stav Mađarske drugačiji. Učili smo da sankcije uvode jači protiv slabijeg, ali kada pogledam energetske sankcije vidim da smo mi evropljani patuljci i uvodimo sankcije protiv džina. Po mom mišljenju, takva stvar ne može da vodi ka dobrom, loše su, bolne, mnogo koštaju i prete da će da progutaju sve uspehe koje smo postigli proteklih godina - rekao je Orban.

Potom je predsednik Vučić takođe odgovorio na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji.

- Viktor je rekao da su obe zemlje u teškoj poziciji, mi smo u malo težoj. On može da prima rusku naftu, on je svojom snagom i borbom uspeo da obezbedi. Nas niko ništa nije pitao jer nismo deo EU, mi kao treća zemlja nećemo biti u mogućnosti da uvozimo rusku naftu od novembra. Imali smo sveobuhvatne razgovore, sledećih meseci, do marta, su ključni. Dogovorili smo se da zajednički radimo na svemu i da akcije i saradnju ubrzamo po 100 puta, da ne gubimo vreme na procedure, čekanja, već da sve što možemo pomognemo jedni drugima tokom zime. Radićemo po tom pitanju. Hvala na skladištima gasa, dužan sam da se zahvalim. Što se sankcija tiče, mi se nismo pridružili nijednoj deklaraciji o uvođenju sankcija, naša situacija je komplikovanija i teža. Rekao sam Orbanu danas, ukazao sam na činjenicu sa čime se suočavamo, u pogledu teritorijalnog integriteta. Ukinuta je državna pomoć iz EU, ti troškovi su nenormalni. Mađarska koja je jača od nas to neće moći da izdrži. Niko ne može da dobije pare, sve košta. Pitanje je ko će kako da preživi narednih šest i po meseci. Dogovorili smo se danas kako da pomognemo jedni drugima.

U toku i bilateralni sastanci ministara

U zgradi Predsedništva Srbije u toku su i bilateralni sastanci ministara Srbije i Mađarske.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, dok ministar finansija Siniša Mali razgovara sa ministrom za ekonomski razvoj Mađarske Martonom Nađem.

Viktora Orbana dočekao Siniša Mali

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je u Beograd. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je planirano, sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana održaće se u Predsedništvu Srbije.

Nakon sastanka, Vučić će Orbanu uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Obraćanja Vučića i Orbana predviđena su nakon uručenja ordena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track