SRBIJA UOČI EVROPRAJDA! PROF. DR KAJTEZ: Svi oni koji bi da šetaju uprkos zabrani se stavljaju iznad države
Foto: Kurir televizija

usijanje!

SRBIJA UOČI EVROPRAJDA! PROF. DR KAJTEZ: Svi oni koji bi da šetaju uprkos zabrani se stavljaju iznad države

Politika -

Advokat Aleksandar Olenik i stručnjak za bezbednost prof. dr Ilija Kajtez komentarisali su u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji koji su bezbednosni rizici najavljene, a zabranjene šetnje.

Od ponosa što je Beograd izabran za ovogodišnjeg domaćina Evroprajda, do rizika da se šetnja aktivista i održi - to je bio put ove manifestacije. Ipak, danima se nesmetano obeležavaju događaji koje organizuju LGBTQ+ aktivisti, ali za samu šetnju su loše bezbednosne procene zbog čega MUP nije dozvolio okupljanja.

ktv
foto: Kurir televizija

Zelenog svetla nema ni za litije koje su najavljene kao kontra skup Evroprajdu. Međutim, i jedni i drugi najavljuju da će se oglušiti o stav MUP-a, pa će, kako kažu svi na ulice!

- Ja koliko sam shvatio iz ovog izveštaja da su sve šetnje zabranjene i da će država biti dosledna u toj zabrani. Svi oni koji bi želeli da šetaju se stavljaju u poziciju da su iznad države i da oni uzimaju u svoje ruke zakon koji je monopol države. Država ako propiše neku zabranu, svi bi to trebali poštovati. Imamo situacija da jedna grupa ljudi uzima zakon u svoje ruke i hoće da bude privilegovana - kaže Kajtez.

ktv
foto: Kurir televizija

Olenik smatra da će do šetnje doći uprkos zabrani.

- Rešenja donosi policijska stanica na čijoj teritoriji je planirana šetnja. Siguran sam da će šetnje biti i da policija neće zabraniti šetnju, u slučaju da policija uradi onako kako je najavljeno onda građani imaju pravo da koriste svoje ustavno pravo. Ako policija nije u stanju da obezbedi sigurnost u centru Beograda, onda mi nemamo nikakvu sigurnost - izjavio je Olenik.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:51

EVROPRAJD OPASAN ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA Šok svađa Miletića i predstavnice Dveri: Poletele TEŠKE REČI na sve strane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track