07:07

MALI SE DRZNULI DA GOVORE VELIKIMA! Analiza Vučićevog govora: Oni koji bi brzo rešenje problema na KiM sad znaju: NIŠTA BEZ SRBIJE

usijanje

MALI SE DRZNULI DA GOVORE VELIKIMA! Analiza Vučićevog govora: Oni koji bi brzo rešenje problema na KiM sad znaju: NIŠTA BEZ SRBIJE

Politika -

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bio je ozbiljan, državnički, direktan, hrabar i izrečen je na pravom mestu u pravo vreme sa ključnim ciljem promovisanja mira.

Ovim rečima analitičari opisuju obraćanje predsednika na najvišoj svetskoj političkoj pozornici u Njujorku. Ipak, koliko god da je predsednik Vučić bio jasan i oštar u iznošenju odbrane teritorijalnog integriteta Srbije i porukama da Balkan ne bi mogao da podnese još jedan sukob, pitanje je u kojoj meri će ove reči dopreti do velikih sila članica UN.

Urednica i voditeljka Usijanja Silvija Slamnig
Urednica i voditeljka Usijanja Silvija Slamnigfoto: Printscreen Kurir TV

O tome su sa urednicom i voditeljkom Usijanja Silvijom Slamnig razgovarali Vladimir Marinković, narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu i Ivan Miletić, programski direktor Instituta za javnu diplomatiju.

Ivan Miletić
Ivan Miletićfoto: Printscreen Kurir TV

- Velike sile imaju svoje interese, ali je dobro da je na ovakvom forumu izneta ova poruka. UN zna kakav je stav Srbije, koji je vrlo nezgodan s obzirom na to šta se dešava na međunarodnoj sceni i da male zemlje mogu biti uvučene u poslove velikih igrača - smatra Ivan Miletić.

Biljana Šahrimanjan Obradović
Biljana Šahrimanjan Obradovićfoto: Printscreen Kurir TV

- Predsednik Vučić nije odustao od principa da i pred najvećim svetskim zvaničnicima govori o pitanju Kosova i Metohije. Skrenuo je pažnju da nam je potreban mir, a od vitalnih interesa je važno da on to govori, a ne neko ko nema takvu težinu. Govorio je posle Zelenskog poput koga je predložio svijih pet tačaka rešavanja krize na Kosmetu. Za razliku od Zelenskog koji je imao zahteve, Vučić je iznosio predloge - rekla je Biljana Šahrianjan Obradović.

Vladimir Marinković
Vladimir Marinkovićfoto: Printscreen Kurir TV

- Govor je bo hrabar, maestralan i strateški vrlo važan. Vratio je Srbiju na ekran celog sveta. Takođe, poslao je poruku da će poštovati principe međunarodnog prava, ali uporedio je ukrajinskom situaciju sa onom na Kosovu i Metohiji. Predsednik je pod ogromnim pritiskom i jučerašnji govor je poruka svima koji pomoću pritisaka žele da postignu brzo rešenje našeg problema - kaže Marinković.

Urednica i voditeljka Usijanja u emisiji se osvrnula i na upravo datu izjavu predsednika Vučića da su se mali drznuli da pričaju velikima.

- Osim ove diplomatske ofanzive koju je Vučić imao u Njujorku i još jedne note o depriznavanju Kosova, treba istaći i debakl prištinske delegacije koji su po hodnicima jurili svetske zvaničnike bez uspeha - dodao je Marinković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track