KURTI JE FANATIK KOJI NIKAKO DA IZAĐE IZ ŠINJELA EKSTREMISTE! Rajić: Tirana nas vidi kao partnera, Priština kao NEPRIJATELJA
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Kurir Televizija

kosovski problem

KURTI JE FANATIK KOJI NIKAKO DA IZAĐE IZ ŠINJELA EKSTREMISTE! Rajić: Tirana nas vidi kao partnera, Priština kao NEPRIJATELJA

Politika -

U govoru na sednici Ujedinjenih nacija u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je, između ostalog, da se poštuju teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih granica. Ovaj njegov govor ocenjen je kao direktniji nego što je to uobičajeno. Inače, ova sednica održana je u trenutku kada su pred svetskim liderima ozbiljni izazovi, od pretnji ratom do velike energetske krize i nedostatka osnovnih životnih namirnica. Tim povodom gost Pulsa Srbije bio je Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

03:47

KURTI JE FANATIK KOJI NIKAKO DA IZAĐE IZ ŠINJELA EKSTREMISTE! Rajić: Tirana nas vidi kao partnera, Priština kao NEPRIJATELJA

Ipak, u senci događanja u Njujorku, povećava se napetost na Kosovu i Metohiji o čemu svedoči i napad na autobus sa Srbima kod Peći.

- Sve ono na čemu je Kurti zasnivao svoj predizborni program, a to su povećanje životnog standarda i manja nezaposlenost na Kosovu i Metohiji, nije zaživelo. Zbog toga on krivicu za svoj neuspeh prebacuje na srpski faktor - kaže Gajić.

Predrag Rajić u emisiji Puls Srbije
Predrag Rajić u emisiji Puls Srbijefoto: Printscreen Kurir TV

Napominje i da su mnogo veće odmazde prema Srbija na Metohiji u odnosu na Kosovo.

- Đakovica, Prizren, Peć i Dečani su poprište mnogo surovijiih napada na Srbe nego na Kosovskom Pomoravlju. To je ključni razlog zašto Srba tamo danas nema više od 2.500. Čak i u takvom odnosu Srbi mnogo višpe smetaju čak i kad žele da obiđu svoje svetinje i grobove svojih predaka.

Konačno, Rajić ističe i sve veće razlike lidera Albanaca u Prištini i Tirani.

- Politika Otvorenog Balkana govori koliko je različit stav Albanaca iz Tirane i onih iz Prištine. Jaz između ta dva centra je ogroman kada je u pitanju srpski faktor. Nemam iluzuje da obe strane imaju isti stav kad je u pitanju nezavisnost Kosova. Ali Tirana veruje da ćemo pronaći zajednički jezik. To govori koliko je Rama širi političar od Kurtija, jednog fanatika koji nikako da izađe iz šinjela ekstremiste - zaključio je Rajić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja