KURTI IMA NOVOG SAVETNIKA U KABINETU: Srbin je i plaća ga nemačka vlada!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

blef

KURTI IMA NOVOG SAVETNIKA U KABINETU: Srbin je i plaća ga nemačka vlada!

Politika -

Petar Miletić potvrdio da je spoljni konsultant kosovskog premijera i da tu poziciju finansira nemačko ministarstvo spoljnih poslova

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je nekadašnjeg potpredsednika skupštine Kosova Petra Miletića za spoljnopolitičkog savetnika, objavili su mediji na albanskom, uz odluku koja je potpisana juče. Miletićeve dužnosti i odgovornosti predviđene su uredbom vlade za oblasti administrativne odgovornosti kabineta premijera i ministarstava.

Miletić je potvrdio vest o angažmanu u Kurtijevom kabinetu, ali je precizirao svoje novo zaduženje i otkrio da mu je poslodavac zapravo nemačka vlada.

- Informacija koja je objavljena samo je dopola tačSave and Previewna. Nisam imenovan za spoljnopolitičkog savetnika, već za spoljnog konsultanta Aljbina Kurtija, kojeg finansira vlade Nemačke, preciznije ministarstvo spoljnih poslova Nemačke za pitanja zajednica - naveo je Miletić u pisanoj izjavi za Danas.

Ulepšava sliku

Kako je objasnio, on će imati samo savetodavnu, ali ne i presudnu ulogu u donošenju odluka.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković kaže za Kurir da je Kurtijeva zamisao da Miletićem ulepša sopstvenu sliku.

Zoran Anđelković
foto: Kurir Televizija

- Uvek je bilo profitera i političkih izdajnika koji su spremni da uskoče u takve uloge. Miletić vam je poput neke vaze sa tri veštačka cveta koja stoji na nekoj komodi, a ničemu ne služi. Kurti misli da mu Miletić ulepšava celokupnu sliku, da može da pokaže kako ima i Srbe uz sebe, ali ništa od toga mu neće proći - izjavio je Anđelković.

Inače, Miletić je 2012. bio potpredsednik kosovske skupštine u ime Samostalne liberalne stranke. Zanimljivo je da je te godine osudio akciju pokreta Samoopredeljenje, inače Kurtijeve političke organizacije, na graničnim prelazima Merdare i Končulj. Mediji podsećaju i da je Miletić 2016. godine izjavio da Zajednica srpskih opština nikada nije morala da dođe na dnevni red, jer "kosovski Srbi i bez ZSO imaju dovoljno zaštite u kosovskom ustavu i kosovskim podzakonskim aktima".

Biografija

U odluci o njegovom imenovanju navodi se da će mu radni odnos prestati prestankom mandata premijera, ako imenovanje ne prestane ranije. Novoizabrani Kurtijev konsultant ušao je u politiku 2006, kada je osnovao Samostalnu liberalnu stranku. U zvaničnoj biografiji se navodi da je 2008. bio viši politički savetnik u ministarstvu za zajednice i povratak i poslanik u skupštini Kosova u dva mandata (2009-2014). Bio je šef poslaničke grupe SLS (2009-2011), potpredsednik skupštine Kosova (2011-2014) i predsedavajući konsultativnog veća za zajednice u kabinetu predsednika Kosova (2010-2013). Do 2020. godine bio je član Pokreta slobodnih građana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja